galeriq805144Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев връчи снощи на Художествената галерия в града почетния знак на общината. Отличието се присъжда за популяризиране на българската живопис, графика, скулптура и приложни изкуства и във връзка с 50-годишнината на Галерията. Церемонията се проведе по време на откриването в зала „Вароша“ на юбилейната изложба „50 години Художествена галерия – Ловеч“, в която са показани работи на изявени български художници – живопис, графика и скулптура, от фонда на Галерията.

Кметът сподели удовлетворението си от факта, че в този половин век Галерията се е утвърдила като значим културен център в нашия град, притежаващ уникални образци от българското културно наследство. Че в тази съкровищница са съхранени творби на майстори като Атанас Михов, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Елисавета Консулова-Вазова, Светлин Русев, Теофан Сокеров, Греди Асса, Вежди Рашидов и на много ловешки художници, прославили града ни и извън пределите на държавата. „Поздравявам всички вас, задето с изложбите си провокирате сетивния свят на посетителите и оставяте едно различно преживяване у ценителите на изобразителното изкуство – каза Казанджиев. – Поздравявам ви и за това, че предоставяте залите на Галерията за изяви на младите ловешки таланти – бъдещи художници. Поздравявам ви за непресъхващия дух.“ Той пожела на всички много здраве и творческо дълголетие.

„Галерията нямаше да бъде това, което е в момента, ако ги нямаше художниците – каза на откриването на юбилейната изложба директорът на Галерията Спас Дочев, – ако ги нямаше мислещите хора, които заделяха немалко през годините за закупуване на нашия труд, а той е налице и ще става още по-ценен. Ако ги нямаше крупните дарители – Димитър Казаков – Нерон, Мирчо Мирчев, Любомир Левчев, „Спарки Елтос“, Красимир Михнев, Ротари клуб, община Ловеч, културни институти.“ Той благодари специално на „малкия, но железен екип на Галерията“. Поздравителен адрес от Регионалния исторически музей за 50-годишнината си Галерията получи от Регионалния исторически музей.

Галерията е открита през 1964 г. като отдел на Регионален исторически музей – Ловеч. Наследява картините от колекцията на Ловчанското читалище „Наука“. В началото се състои от дарени и откупени картини на ловешки художници. Постепенно започва системното й обогатяване с творби и на художници с национално значение.

galeriq805141В началото на 90-те години е обособена като самостоятелна галерия в структурата на Община Ловеч. Днес съхранява над 2500 творби – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Галерията има четири зали на различни нива, където представя средно годишно около 25 изложби, различни по тематика и съдържание. Представя творби от фонда на Галерията, самостоятелни, групови и гостуващи изложби. Художествена галерия – Ловеч, е била домакин на национална изложба-конкурс „Алианц България” и други национални пленери.

В „Къщата на дарителите” са изложени дарените колекции на Мирчо Мирчев (живопис и скулптура) и Димитър Казаков – Нерон (керамика, графики, рисунки и технологични експерименти).

Традиционни са съвместните изложби с художествените галерии в Плевен и Габрово, пример за добро сътрудничество и обмяна на творчески идеи. Галерията е била домакин на гостуващи изложби от италианския, унгарския и други културни институти.

Приоритетно залите се предоставят за изява на млади автори и детски конкурси. Ежегодно се организира „Есенен салон” – представителна изява на ловешките художници.

В тазгодишната юбилейна изложба на Художествената галерия са показани 96 творби на 91 автори. Тя ще остане в зала „Вароша“ до края на септември.

1 коментар

  1. ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ ОТ ТД “СТРАТЕШ”!

Comments are closed.