sko2108131Кметът Минчо Казанджиев връчи днес почетната значка на Ловеч на световната шампионка по ориентиране за ветерани Павлина Генова – Браутигам. Състезателката спечели първото място в своята възрастова група Ж 50 на дългата дистанция. Шампионатът се проведе преди месец в Италия. Само преди две седмици тя стана и носител и на купа „България“ с отбора на Сдружение Клуб по ориентиране „Ловеч“.

Павлина Генова е родена в Пордим, но е израснала в Ловеч, тук е завършила средното си образование в Математическата гимназия. 13-годишна грабва първия си златен медал. Две години по-късно печели държавна титла и е включена в националния ни отбор за юноши и девойки. На 17 години побеждава в първото си международно състезание. Играе за отбора по ориентиране на Ловеч до 1979 г., после продължава в тима на Националната спортна академия (тогава ВИФ).

От 1993 г. живее и се състезава в САЩ, където също е многократна шампионка и  член на националния тим.

От 1981 г. до 2010 г., представяйки националния отбор на България, а след това и на САЩ, участва в много световни купи и в 15 световни първенства. Заедно със съпруга си Джо Павлина е печелила световна титла през 2004 г. в Аризона в дисциплината “24 часа екстремно ориентиране“. През 2006 г. взема златния медал на провелия се в Австрия шампионат на планетата по ориентиране “Мастърс”. Сребърна медалистка е от Световното за ветерани през 2008 г., носител на златен и сребърен медал от турнира през 2009 г.

sko2108132Почетната значка на Ловеч се връчва на Генова за изключителните й спортни постижения. „Тези постижения освен лични са и за вашия роден клуб, и за общината ни и ние благодарим, че сте един от най-добрите посланици на Ловеч и България по света“ – каза кметът Казанджиев, който днес призна, че първият спорт, с който навремето се е захванал, е бил ориентирането. „Благодаря за вниманието и за оказаната чест – отвърна Павлина Генова – винаги, където и да съм по света, посочвам като моя град Ловеч.“

Световната шампионка бе в Ловеч заедно с дъщеря си Виктория, също състезател по ориентиране. Заедно с тях на церемонията по награждаването бяха още председателят на Сдружение Клуб по ориентиране „Ловеч“ Михаил Масарлов и първият треньор на клуба Кънчо Масарлов. Генова е състезател на клуба по ориентиране „Ловеч” и винаги, когато е в България, се състезава в елитната група.