Кметът Михайлова представи своите мотиви за увеличение на финансовата помощ за новородено или осиновено дете от 450 лв. на 500 лв. на своята месечна пресконференция през март.

Проектът на правилника за изменение на Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете  вече е публикуван на официалната страница на Община Троян за обществена консултация. Предоставя се възможност на заинтересованите лица в срок до 08.04.2024 г. включително, да направят своите предложения и становища по проекта на наредбата на ел. поща postbox@troyan.bg, както и в Център за административно обслужване в сградата на Община Троян на адрес: гр. Троян 5600, пл. „Възраждане” №1. Предложението до ОбС – Троян  ще бъде внесено на заседанието през април.

В условията на демографска криза, Община Троян има ангажименти за ограничаване последствията от нея и се търсят различни механизми, с които да се стимулират младите хора да се завръщат в Троянска община и да раждат децата си тук. Наблюдава се плавен ръст на раждаемостта, следствие на предприетите мерки в тази посока, което е предпоставка да се увеличи помощта.

Общият размер на средствата за отпускане на еднократни финансови помощи по реда на Правилника се определя от Общинския съвет с ежегодно приемане на бюджета на Община Троян.  Средствата за увеличаване на размера на помощта са предвидени в бюджета на Община Троян за 2024 г.

 

Очакваните резултати са в посока на увеличаване на раждаемостта и населението на Община Троян.