proteststomatologiq7101412Павлин Иванов

Вчера следобед, стоматолози и зъботехници изпълниха заканата си и излязоха на протест пред сградата на Община Ловеч срещу намерението на администрацията да продаде сградата на Стоматологията на фирма „Кардиолайф“.

Само преди месец, наемателите внесоха подписка с над 1500 подписа срещу инвестиционното намерение за продажба. Вчера вечерта хората в бели престилки, отново настояха за спиране на сделката. И точно започна интересното.

В 16.30 часа над 50 човека разпънаха плакати с искане за оставка на кмета Казанджиев и спиране на сделката. Градоначалника, като опитен политик слезе при тях в края на работният ден, малко преди нароченото заседание на комисията по приватизация с покана, само 2-3-ма представители да присъстват на заседанието.

proteststomatologiq7101421Първоначално, Казанджиев отказа да посочи къде точно ще се гледа проблемната точка. Въпреки настояването на протестиращите, той не намери за нужно да бъде честен с тях и укри умишлено информацията.

След пристигането на съветника д-р Георги Митев, а малко по-късно и на председателя на комисията Ирина Митева, стана ясно, че заседанието е планувано да се проведе в кабинета на зам. кмета Ертан Хасан.

Казанджиев се опита да обясни, че тъй като кабинетът на Хасан е малък?!?!?, могат да дойдат само 2-3-ма представители на протестиращите, при явното и недвусмислено желание на хората стоящи пред Общината да слушат изказванията и обсъждането по този важен обществен въпрос.

proteststomatologiq710142Вярно е, че кабинетът на г-н Хасан е малък и все пак се стигна до скандал. Кмета заяви, че той определя къде ще се провежда заседанието на комисията и влезе в кабинета на ДПС представителя в Община Ловеч. Въпреки явното му нежелание за публичност и прозрачност, малко кавги и повишаване на тон, по предложение и настояване на Ирина Митева и д-р Георги Митев се реши, заседанието на се проведе в залата на Общински съвет Ловеч, която е голяма и може да събере всички заинтересовани граждани.

Последва 15-минутно търсене на ключ! Чистачката прехвърли поне 10 вързопа ключове, докато разбра, че хората няма да се разотидат и ще останат до край. Разгеле, ключ се намери и помещението беше отключено.

Леко поуплашени и доста нервни от големият обществен интерес, застъпниците на продажбата (къде скрито, къде не толкова) се настаниха по местата си и започнаха дебатите.

В тях станаха ясни много, прекалено много пороци на процедурата. Всички присъстващи очевидно бяха изненадани и от откровено пламенната защита на продажбата на Стоматологията от страна на кмета, макар и да не стана ясно какви са мотивите му за яростната отбрана, достойна за сравнение единствено с подвига на Матросов на амбразурата.

Стоматолозите и зъботехниците обясниха, че ако се стигне до продажба, самата пререгистрация на лабораториите и кабинетите ще отнеме години, поради строгите изисквания за тези дейности. При затваряне на лабораториите и забитехническите кабинети, пациентите от област Ловеч ще трябва да търсят такива в Плевен или друго населено място извън област Ловеч, което ще оскъпи за гражданите получаването на тези услуги, най-малкото заради допълнителните транспортни разходи.

Избраният за кмет на община Ловеч Минчо Казанджиев не можа да даде смислен отговор на много от поставените въпроси – знае ли какви точно са наемите на кабинетите, определени от него като преференциални, защо сградата не е извадено първо от забранителният списък и чак след това да се тръгне по процедурата за продажба. Не стана ясно защо е възложена оценка, която Община Ловеч вече е платила и то за втори път, след като няма решение на Общински съвет за продажба на апетитният имот.

Нямаше отговор на въпроса какво точно е инвестиционното намерение на фирмата купувач – какво точно ще прави там. Не стана ясно защо предварителното намерение не е съгласувано дали се вписва в градоустройственият план на града и доколко едно подобно намерение се вписва във визията на централната градска част.

Не стана ясно, защо Община Ловеч няма грижата на добър стопанин и не е правила ремонт на сградата в близките десетилетия, въпреки че, кмета Казанджиев няколко пъти обясни, че това е грижа на Общината, която виждате ли няма пари.

За съжаление, кмета Казанджиев забрави да отбележи, че пари за 800 000 лева глоба има, че пари за хеликоптер и евтин, но безмислен ПР има.

Ресорният кмет Ертан Хасан от своя страна през цялото време гледаше изключителни любопитно, с надежда познанията му и неговата експертност да позволят включване по темата, но разговорът и подготвеността на протестиращите не създадоха подобна среда за изява.

Много важно е да уточня, че всички и кмет и протестиращи се обединиха около мнението, че на Ловеч е нужна добра клиника, но разликата е мненията идва от мястото, на което тя трябва да бъде.

След продължителната дискусия, която няма как достоверно да бъде предадена, но на която за радост присъстваха много граждани виждащи от първо лице действителността в Община Ловеч, комисията се оттегли да шушумуши в единият ъгъл на залата.

Част от гражданите бяха останали за да видят с очите си и да чуят с ушите си мотивите за очакваното решение. Това така и не се случи обаче, защото беше взето „мъдрото“ решение, заседанието да се отложи за сряда 17.30 часа, може би с надеждата по-малко хора да присъстват и да не видят с очите си кой, как и в чии интерес гласува.

Ако моят разказ ви се струва едностранчив, недостоверен или манипулативен, заповядайте утре, сряда 8.10.2014 г. от 17.30 часа, засега в неизвестно коя зала или кабинет на Община Ловеч. Убедете се сами, кой кой е и чии интереси защитава.

А защо, мисля че сте достатъчно големи за да си отговорите и сами!

36 коментара

  1. Господин Иванов,

    Никак не ми е приятно да бъда наричана “трол” и то от човек с морал като Вашия!

    Инициативата за създаване на кардиологична болница в града е чудесна, а на всички е ясно, че стоматологията е една тънеща в безстопанственост сграда и ако някой защитава частни интереси, това са единствено хората, работещи в момента там и опитващи се да изкарат, че всъщност стоматологията функционира по предназначение, а не се е раздала на парче за частни кабинети.

    Не ме интересува кмета какво е крал до момента, интересува ме този конкретен случай, който Вие умишлено и убедена съм съвсем не безкористно се опитвате да представите изкривено и евярно!!!

  2. Уважаеми тролове,
    В част от коментарите си казвате, че статията е платена. Така е. Прави сте!
    Тя е платена от вашите пари, които отиват в нечии джобове, като само времето и работата ще покажат в кои точно.
    Питам се, не ви ли омръзна да защитавате причините за съсипването на града? Явно не, щом за едната заплата и топличкото местенце на центъра в Ловеч сте готови да прежалите вашите пари, тези на децата ви и на вашите приятели.
    За да не бъда голословен:
    1. 800 000 лева глоба платена от всички ни, защото някой си не си е свършил добре работата. Плащаме всички!
    2. 600 000 лева за ОТплаваща сцена, задоволяваща единствено егото на някой си, при условие, че сцената може да бъде намерена някъде по селата по течението на река Осъм.
    3. Десетки хиляди за рекламен хеликоптер за да го видим всички, какво чудо на чудесата изака на крепостта
    4. Милиони за некачествен ремонт – справка булевард “България” при дъжд
    5. Стотици хиляди събрани повече от всеки един от нас чрез Такса смет и отиващи неясно къде

    Не ми се изреждат цифри и събития. Нямам против с вашите пари да се разпореждат “на тъмно”, но уважаеми тролове, има много други хора в този град, които не искаме да се злоупотребява.

    И да върнем в началото, статията е платена с болката от вида на съсипаният град.

    Павлин Иванов
    “Ловеч днес”

    1. Гледам и невярвам на ушите си!
      Павлин Иванов пише анонимно в собственият си сайт!
      Това сериозно ли го е писал П.Иванов ?

  3. Продавай! Пара да има!
    3:)

  4. Абе я стига! 20 човека застанали на площада да си пазят удобните местенца. Сградата ще се ползва на 100% от потенциала си, ако стане болница, а една камара лумпени тук изразяват възмущението си от това и искат да си остане сегашното положение??? WTF?! Тоя град е обречен с подобни овчи мозъци!!!

  5. Такаааа! Българинът не може да разбере едно: за всичко в тоя живот се плаща! Като искаш кабинет – плащаш наем по пазарни цени, а не на символичните цени на общината. Щом обявяват сградата за продан – нареждаш се и ти и участваш в търга. Цялото нещастие на българинът идва от това, че смята че някой друг трябва да му плаща сметките. Че трябва да получава на готово, ама той да не дава. Нямам отношение към конкретния случай, ама ме дразни платената журналистика! А градът мили мои е изостанал, защото прилича на хората си.

    1. Мното точен коментар.Истината не винаги е приятна.

    2. Това че Павлин е платена проститутка на Курнелия отдавна е ясно.

  6. Ми той този нашия не ни го е пратил Господ, ами го избират с платени селски гласове.

  7. Ще ви разкажа една притча, дано се усетите.

    Един град имал много лош управник – корумпиран, развратен, безхаберник. Всички били вдигнали ръце от него.
    Местният свещеник всяка вечер пред иконостаса се вайкал: “Господи, защо ни го изпрати? Защо ни управлява този човек?”
    На Господ му писнало, една нощ се явил в съня на свещеника и му казал:
    “Пратих ви този, защото по-лош не можах да намеря!”

  8. Скоро не бях чел толкова жлъчна и написана с омраза статия. А уж журналистиката не трябва да е пристрастна. Намирисва ми на платена публикация.

    1. Че то се знае че Павлин си е платен писател срещу всички които не са от неговата партия. Да сте видели някога да е писал нещо против ГЕРБ?

    2. А бихте ли ни казали името на поне един кмет на град Ловеч, който да е от ГЕРБ? За да има откъде да започнем. Като се замислим малко, ще видим, че петокласниците в този град не са живели при друг кмет, освен Казанджиев.

  9. Честно казано съм си мислила, че стоматологията изобщо не функционира от години. Сега разбрах, че вътре се помещават зъболекари, ползващи помещенията като частни кабинети. Според мен това е сграда, която би трябвало да има обществено предназачение, частните кабинети, отдавани на хора, които не са направили нищо за развитието на града и са оставили самата сграда да се разпада, не са такова. Ако наистина има намерение да се направи кардиологична болница, аз съм за, стига са се защитавали само личните интереси на шепа хора!

  10. Съдът постановява дружеството “Литекс пропърти” ЕАД да върне 11 имота с площ 103 249 кв.м, придобити след замяна. Магистратите не са уважили иск за други пет имота с обща площ от 75 616 кв.м. Делото беше заведено през януари 2013 г. от тогавашния областен управител на Добрич Желязко Желязков.
    То е образувано по иск на държавата срещу дружествата “Джитрейд” ЕООД – Ловеч (свързано с Гриша Ганчев) и “Литекс пропърти” ЕАД – София, които стопанисват имотите след сделка през 2005 г. Дружеството “Джитрейд” ЕООД”е собственост на офшорка, регистрирана на Вирджинските острови. Искането е да бъдат обявени за нищожни договорите от 2005 г., с които е извършена замяна на два имота – частна държавна собственост, в землището на Шабла.

    “Тази година бях на Тузлата край Шабла и в Крапец. Пълна разруха на едни иначе прекрасни плажове и малки, китни комплекси.
    Учудването ми защо това райско местенце стои в този си социалистически вид и не е пипнато, доведе до въпроси към местни жители.
    На всички въпроси отговорът беше – Гриша Ганчев. ”

    http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/07/2395521_djuni_krai_shabla_shte_budat_vurnati_na_durjavata/

  11. Пафчо, в тоя скапан град от много време няма хора, само ти не си го разбрал сигурно. Няма хора защото толкова свестни неща се случиха, че нормалните хора не могат да насмогнат да се радват и бягат за да не умрат от радост – сцена за 600 000 която при всеки дъжда заминава, тънка червена тоалетна за 60 000, която е и затворена за нуждаещите се хора, хеликоптер носи железария над града за 45 000 лева, нагънат и наводнен булевард за 8 милиона, пречиствателна станция за 20 милиона, дупка за сметище за 16 милиона. Много свестни неща стават тук а хората бягат ли бягат. Иди ги разбери. Толкова инвестиции в тях а те все недовлни

    1. И какво ти е предложението, бе Гошко??? Да спрат инвестициите, да няма клиника, заради поддържането на нещо, което е губещо???

    2. Как разбра, че е губещото нещото бе Пафчо. На врачка ли ходи да ти каже? Извади цифри и спирам. Нещо не ми е ясно, как с 0 лева за поддържка получаваш хиляди левове като приход и нещото може да е на загуба. В комсомола ли са ви учили на тази математика бе пате

  12. Голямо реване за тая стоматология. Едно хубаво нещо в града искат да направят, но не, сега ще защитаваме зъбoлекарите, чиито основен зор в момента е, че си стоят почти за без пари в тази разпадаща се сграда. Затова в тоя скапан град никой няма да остане!

  13. Добре де, той като Матросов, обаче гледам, че протестиращите са многократно повече. Картечница ли е извадил, та не могат да го спрат?!

  14. Калинка, добрите доктори може да се помещават в болницата. Там има празни терени, по евтини, с добра инфраструктура и няма да ходиш до Плевен а на 500 метра от центъра. Добрите лекари са там където има платежоспособни пациенти. Пациенти с пари в Ловеч няма защото тук по принцип пари няма. Такива пациенти в Ловеч няма защото тук всичко е окрадено и съсипано. Окрадено и съсипано е от тези които защитаваш. Разбери няма пари, няма добри лекари. И куха кратуна като теб ако се напъне ще го разбере, но трябва напън

    1. В много градове има частни клиники работещи със здравна каса и там не ти трябват пари, но това явно е трудно за разбиране. Все пак някой да се е запитвал в Кардиолайф дали взимат пари за животоспасяващите операции или са по здравна каса. Айде отговорете си на този въпрос първо.

  15. А да ходим по другите градове на доктори, понеже нямаме специалисти в града как е? Зъболекарски кабинети има из целия град и доколкото виждам хората ходят там, тъй като са добри специалисти. Е не е ли добре да ходим и при добри доктори като ни се наложи, а не да трябва да пътуваме до някой съседен или далечен град?

  16. Срам и позор за Ловеч да остане без стоматологична клиника.Ех, кмете,кмете…

  17. Надявам се на кмета да му се броят вече дните, но не бива да му се позволява да нанася щети в оставащото му ереме. Достатъчно е това, което е “направил’ за Ловеч.

Comments are closed.