Как ще изглежда новият Интерактивен детски научен център „Музейко“ в Младежкия дом в Ловеч? Това беше обсъдено дистанционно на 1 декември 2020 г. от екипа на общината с участието на кмета Корнелия Маринова, на зам.- кмета Венцислав Христов и арх. Емилия Христова, от една страна и от друга – екип на Детски научен център „Музейко“ в София с участие на Весела Герчева – директор “Програми и изложби”.

Центровете „Музейко“ са предназначени за деца и любопитни възрастни. Съдържанието има за цел да вдъхнови децата за познание, откривателство и наука и да помогне на посетителите да прекарат времето активно и ефективно. Проектантите вече са се срещнали с представители на учителите в Ловеч и са взели предвид техните идеи.

Сега бяха обсъдени още препоръки и корекции по отношение на концепцията, цели и целеви групи, съдържание, избрани инсталации, подход към центъра, интерактивните инсталации, сценографските и графични елементи.

Кметът Корнелия Маринова предложи наред с акценти като първия български космонавт Георги Иванов да бъде разработен и приносът на Ловеч в самолетостроенето (1938 – 1954).

По време на работния разговор стана ясно, че документите по проекта трябва да са готови до 10 декември и да се пристъпи към следващия етап по реализацията.

Както е известно, започва преустройство на сградата, която ще е за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч.