dav

Иво Райнов

Сградата от снимката се намира през улица от моя блок. Появи се преди много време. Още по време на строежа информационна табела съобщаваше, че се изгражда с финансовата помощ на програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика „2007-2013, финансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и националния бюджет. Съобщаваше се и целта, а именно „създаване на регионален бизнес инкубатор за Ловешка област“.

После сградата беше завършена, а стаите бяха оборудвани със скромно обзавеждане – по едно бюро и библиотека с празни рафтове. За времето след нейното изграждане през 2013 година сградата остана призрачно празна.

Всеки от съседите (а те не са никак малко, защото е заклещена между три жилищни блока) може да потвърди, че нищо не се е пръкнало в този инкубатор. По прозаичната причина, че нито за момент не е работил. Тук беше пусто и празно, случаите с човешко присъствие са били повече от инцидентни.

davОтскоро на прозорците в сградата са залепени обяви, че помещенията се дават под наем. Пет години по-късно, отвъд периода на устойчивост, сградата се подготвя да носи приходи някому.

След като нищо от публичните цели, за които е проектирана не е осъществено.

Нямам идея дали през петгодишния период на устойчивост е извършван мониторинг. Няма да се учудя, ако по документи това е сторено. Няма да се учудя и ако е вписана положителна оценка. Съседите, обаче, прекрасно знаят, че това нещо никога не е било инкубатор и не е създало или подкрепило нито един регионален бизнес.

Е, сега ще започне да носи лична печалба на някой Остап Бендер. Един нагледен пример как се източва в тази държава Сигурно не най-наглият и най-мащабният. Но при всички обстоятелства твърде показен.

sdr