Пplavogara504131авлин Иванов

Снимка: След броени дни тук ще бъде разположена гондола

Какво бихте направили, ако буквално на 3 метра от вашите прозорци работници дълбаят с канго? Вероятно ще понедоволствате малко, но нали е за добро, ще потърпите. Вечерта ще се наспите, а на другият ден ще бързате да заминете на работа, за да си спестите оглушителния шум и вибрации.

 Ако обаче под вашите прозорци се разположат люлки, гондоли, лунапарк, и всичко това с озвучено с върла чалга и яки децибели, надали ще бъдете толкова толерантни.

Такъв е случаят със Светослав Таслаков, чиято къща е на площад „Автогара“ и до чийто прозорци на всяка Цветница предприемчиви търговци инсталират гондолата, на която по-смелите малчугани вдигат адреналина си.

Светослав Таслаков е подал жалба в Община Ловеч на 28.01.2013 г. срещу разполагането на съоръжението до неговата къща. Мотивите срещу поставянето на гондолата са непозволената близост до къщата му ( 3 метра), невъобразимият шум и силните вибрации породени от работата на люлката , както и 12 часовият непрекъснат тормоз.

За поредна година децата на Таслаков няма да си идват за Цветница, защото вместо да се наслаждават на хубавият празник, ще трябва да изтърпят всичкият шум и грохот.

До 28.03.2013 г., два месеца след входирането на жалбата, отговор не е получен, а проблема вероятно няма да намери решение и тази година, освен ако не стане чудо.

Аз ще поставя и друг проблем относно атракциите на площад „Автогара“. Кой проверява сигурността на инсталираните съоръжения? Всички сме виждали с очите си кой ги сглобява. Понякога се чудя как родителите се доверяват да пуснат децата си на подобно съоръжение.

На брифинга в понеделник на кмета Казанджиев поставих въпроса за сигурността на съоръженията. Отговора е обнадеждаващ. Ще бъде изисквано от собствениците да представят различни документи във връзка със сигурността и сглобяването на конструкциите.

Проблемът на Светослав Таслаков обаче очаква също такова обнадеждаващо решение.

Ще стане ли собственика на къщата шумов мигрант или ще се намери добро решения ще разберем съвсем скоро.

 

32 коментара

  1. А аз – неграмотните. По принцип е важно какво се пише, а не кой го пише.

  2. Но всички могат да пишат на кирилица. Научете поне на това децата си. За целта няма нужда от лунапарк и пари.

  3. казвам се митко магеранов,и аз не съм съгласен с тези ръждясъли с времето люлки,загледайте ги като пристигнат,радвам се синът ми не го влече да се качва на тях,всичко може да се преглътне относно местонахождението им за кратко ,но отвратителните ,гнусни МАЙТЕТА са проблем,който спешно трябва да бъде решен с наредба на общината ,на най близкото събрание на т.н. общински съвет.

  4. Не е маловажен въпроса дали на някого му се нарушават правата за 1,2 или 3 дни. Не е толкова важно и това, че околните улички стават като автопазар, задръстен от коли по време на Цветница. Шума и данданията също може да се преглътнат. По-важното е, че шума идва от дънещата бясна чалга и циганска музика/ които нямат нищо общо с традициите, Цветница, празничната атмосфера и т.н./, старите прогнили люлки и въртележки, долнопробните храни, които се предлагат там и купищата боклуци, които се разнасят от вятъра и бездомните кучета къде ли не. Картината е доста апокалиптична, но не е пресилена в никакъв случай. Решението е просто и логично, както е във всеки европейски град….цялата цигания и гмеж да се изрине някъде в района на Заводските ливади или на друго място, отдалечено поне на 200-300 метра от жилища.

  5. “Не липсват и психологически и естетически насоки за промяна от разни личности с никчета: “fee-faw-fum””
    Споко, Ганчо. Това, скоето написа Данчо, съм го писал доста пъти предните години и, честно казано, ми писна да го дъвча. Включването ми бе само по темата какво губят децата ни, ако циганията евентуално изчезне от града. На моите деца гарантирано няма да им липсва. Но всеки е прав да решава за себе си и сам да избере начина, по който да възпитава наследниците си. Лошото е, че после попарата ще я сърба цялото общество.
    Признавам си, че не разбрах женската логика какво променя за децата разпъването на люлките на по-подходящо място, където няма да пречат на живущи и автомобилисти… А за просташките подмятания по адрес на съпругата ти- ами чалгализацията, Ганчо, повсеместно и необратимо е навлязла в бита ни и начина ни на общуване.
    Камъни по теб няма да хвърляме – най-малкото защото правим разлика между неволни и умишлени грешки.

  6. Охооо! Какви коментари! Разни “душички” и “мацко” се мятат тук там ( предполагам че “Nikolai Mustakerski” е близък с въпросната госпожа). Естествено и има педагогически съвети за правилното отглеждане на децата. Не липсват и психологически и естетически насоки за промяна от разни личности с никчета: “fee-faw-fum”. Мале-мале!
    Господа и госпожи! Г-н Заверджиев го казва най-точно и вярно, за което му благодаря:” Въпросът е – Не да се лишат децата от люлките за празника, а да се помисли и определят такива места в града, които ще са по-удобни за децата и ще създават най-малко проблеми на гражданите.Защото от години е ясно, че това място / площада пред гарата/ не е най-подходящото място за тези люлки.”
    Всичко останало е едно дребно заяждане – с малки изключения. Благодаря за мнението Ви, г-н Заверджиев.
    Чудно – говорим за духовни и културни извисявания на духа – а в статията за проф. Иширков няма нито един коментар. Надали някой от Вас знае и къде е т.н. “Иширково училище”.
    Е, сега вече очаквам пак едни коментари, част от текстове на песни и разни поговорки и пословици. Ама найсе. Ще го изтърпя!
    Нека всеки си празнува както иска. Не сте вие които ще ми кажете как да си гледам децата, къде да ходя и защо!
    Ако има някой безгрешен, нека хвърли камък срещу мен!

  7. Въпросът е – Не да се лишат децата от люлките за празника, а да се помисли и определят такива места в града, които ще са по-удобни за децата и ще създават най-малко проблеми на гражданите.

    Защото от години е ясно, че това място / площада пред гарата/ не е най-подходящото място за тези люлки.

  8. Децата ми очакват Цветница с нетърпение цяла година!Вече сме на тема люлки,надуваеми патета и какви боклученца ще си купим.Броим оставащите дни всяка вечер.Веднъж годишно за 2 дни и половина е! И какво като е цигания и какво като е чалга? По-лошото е, когато циганията и чалгата е в душите ни,а не в ушите ни! Когато има културни мероприятия/вкл. и детски постановки/ сме там,но кажете ми,колко и какви са развлеченията за деца в нашия град?Къде да ги заведем? С две ръце съм "ЗА", съоръженията да се проверяват старателно и да се спазват стандартите,относно разстоянието и децибелите/човекът,живеещ там, също има право на това/.
    А на площад "Т.Кирков" не е ли цигания, с тия бирарии?Там не се ли лее чалга до късно?Тъпанджии не думкат ли до късни доби?Ама нали е за Едене и пиЙЕне,ще се кефим,а децата…абе, кой се интересува за децата в нашия град!

  9. Светослав Таслаков да си наеме адвокат, защото с Минчо няма да се разбере по нормален начин.

  10. Диляно, ако децата и внуците ти се забавляват като въртят гнусни кючеци на гарата в Ловеч, докато се тъпчат с мазни кебапи от ръцете на топлокръвните търговци, на които кафявото под ноктите им не е от подправките, или са деградирали до степен, при която няма връщане назад или са МАНГАЛИ!!

    1. Imeto mi e Diliana a ne Diliano! Decata mi sa poseshtavali ne vednaj uveselitelni parkove za deca v chujbina i zatova mi se iska da ima i v Lovech makar i neshto po malko i za niakolko dni,drug e vaprosa che vsichko triabva da bade pod kontrol ot instituciite v Lovech! Zamislete se che ne moje da jiveete samo vie na tazi zemia,moje bi gospod e opredelil vsichki da jiveem nezavisimo koi kakav e! Decata mi sa BALGARCHETA OT LOVECH! Mislia che ne vi prilicha da narichate decata mi MANGALI i degradirali bez da gi poznavate!MANGALI/ako imate v predvid cigani semeistvoto mi ne e cigansko-makar che i ciganite imat pravo na jivot/ Degradirali v semeistvoto mi niama/i dano da niama nikoga/i dano da niama v nikoe semeistvo! Nezvisimo ot komentara vi,vi jelaia vsichko nai dobro!

  11. Промяната, скъпа госпожо, трябва да е в главата Ви. Намерете по-подходящо забавление на детето/децата Ви от циганските люлки, чалгата до дупка и долнопробните и опасни за здравето “лакомства”.

  12. На не повече от 5 метра живея и аз . Така ,че имам представа за шума.Хайде да видим тогава каква ще е промяната тази година господин fee-faw-fum

  13. И двете кото Ви гледам сте много надути гражданки,нали люлките не са до Вас,що да не мислите за хората на автогара,и циганията която се вихри.

  14. И двете кото Ви гледам сте много надути гражданки,нали люлките не са до Вас,що да не мислите за хората на автогара,и циганията която се вихри.

  15. На чужд гръб и сто тояги са малко. Жалко, че моите съгражданки Димитрова и Ганева считат циганията и пошлата чалга за идеалната среда за веселба на техните деца.

  16. Уважаема г-жа Ганева, разбира се , че това изобщо не е “такъв голям проблем” след като той не е у Вас , а се случва на някой друг.

    Има и нещо много по-важно – въпросния площад е важен транспортен възел, който точно по това време е изключително натоварен, но поради недомислието на общинската администрация, той се затваря за цяла седмица и това затваряне е наистина сериозен проблем за всички които ползват авто и ЖП гара, а това е и една голяма част от гостите на града за празника.

    Има достатъчно подходящи места във всеки един от кварталите на Ловеч, за поставяне на такива люлки и няма никакъв проблем да се създаде организация поне на 4-5 места да има такива забавления за децата, а не да се затваря този важен транспортен възел.

    А какъв е проблема и в Гозница и Продимчец – Цветница да стане и там празник за децата с такива люлки?

    Нима от цялата територия на Ловеч, трябва да се затваря площада на гарата, като най-подходящото място за тези люлки?

    Мисля, че всичко е въпрос на желание и организация да се направи Цветница много по-добър празник.

  17. Просто мястото не подходящо, аз много пъти съм се чудил как издържат хората, които живеят там

  18. Това е за една седмица, така, че не виждам такъв голям проблем да е . Малко живот и разтуха да настъпи и да се порадват децата на тези светли празници. Наистина шума не е малък, но всичко минава бързо. А доколкото се сещам вечер след 22 ч. всичко приключва и става тихо, поне досега.

  19. Кмета не веднъж е заявявал, че гражданите трябва да подават сигнали по възникнали проблеми , които са от компетентността на общинската администрация, за да може тя своевременно да ги реши.

    Да ама Не!

    На подаден сигнал от гражданин до кмета, той не отговаря в законоустановения срок от два месеца !

    Е като не се отговаря на сигнали на граждани, е очевидно как се решат проблемите – никак.

    Съгласно ЗУТ, въпросните преместваеми увеселителни обекти се поставят след издаване на разрешение за поставяне по ред, установен с наредба на общинския съвет и въз основа на схема, одобрена от главния архитект на общината.

    И тук трябва да се отговори на въпросите;

    -има ли одобрена схема от гл. архитект за поставяне на въпросните преместваеми увеселителни съоражения?

    – има ли издадени разрешения за поставянето им съгласно общинската наредба ?

    – какви, колко и по какъв ред е заплатено за поставянето на тези съоражения?

    След като се отговори на въпросите ще стане ясно дали и доколко законосъобразно се случва всичко това всяка година по време на Цветница.

    И не накрая кмета е длъжен за потърси отговорност от всички общински съжители довели до този ежегоден тормоз.

    И тъй като става въпрос за обикновен гражданин , а не за "някой близък" до кмета, то най-вероятно нищо добро няма да се случи , както и не е отговорено на жалбата .

  20. Tova li e problema na Lovec i jiveeshtite tam che desata i vnucite ni imat vazmojnost edin pat v godinata da se veseliat i da ima tova koeto v golemite gradove decata go imat celogodishno? AIDE GOSPODA JIVEESHTI POKRAI PLOSHTAD "AVTOGARA" imaite tarpenie edna sedmica ZARADI DECATA!

    1. Абе душичке скадка това ли за теб и твоите деца е забавление … една пък говори за светли празници … хах така ли се празнува светъл празник мацко? Айде стига с тая гигания !!!!! Но то си е възпитание и култура де .. няма как да го разбиритиии

    2. Da Otivame na carkva zapalvame po edna svesht i sled tova sme na ploshtada na avtogarata kadeto edin pat v godinata za niakolko dni ima zabavlenie za decata Ne vsichki mogat da si pozvoliat da zavedat decata si v chujbina v golemite uveselitelni parkove za deca i vazrastni Nadiavam se i tova da stane niakoga!!!

    3. Ne slucham calga muzika i ne me interesuva koi kakvo misli za neia! Imah v predvid ljulki,vlakcheta,viensko kolelo i dr… Za decibelite na muzikata mislia che triabva da ima kio da kontrolira! Elate v chujbina da vidite kak jiveiat decata im ,kakvi razvlechenia imat ! Nali i nie sme v Evropa!

    4. Prekljuchvam s komentarite! Moje bi gresha! Kogato se zavarna v Balgaria v Lovesh dai boje jiva i zdrava togava shte komentiram!

Comments are closed.