Със Заповед № РД-01-389/31.05.2021 г. на Министъра на здравеопазването са утвърдени образци на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършена ваксинация срещу COVID-19. Цифров COVID сертификат може да се получи за завършен ваксинационен курс с еднодозова ваксина, с двудозова ваксина и за незавършен курс с двудозова ваксина. Сертификат се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от неговия общопрактикуващ лекар. Това съобщават от РЗИ – Ловеч.

Лицата, ваксинирани в Имунизационния кабинет на РЗИ – Ловеч могат да получат сертификат след завършен ваксинационен курс в РЗИ – Ловеч всеки делничен ден от 16.00 ч. до 17.00 ч.

Цифров COVID сертификат може да се свали в електронен формат и от ваксинираното лице от интернет страницата на Националната здравна информационна система – . В рубриката „Аз и моето семейство“ от падащо меню се избира „Цифров COVID сертификат на ЕС“, след което се попълват исканите данни.

Цифров COVID сертификат на ЕС могат да изтеглят само лица с приключил курс на ваксинация или лица ваксинирани с първа доза след 01.06.2021 г. Лицa ваксинирани с първа доза преди 01.06.2021 г. ще могат да изтеглят своя сертификат след приключване на курса на ваксинация – поставени две дози за двудозов тип ваксина и поставена една доза за ваксината на Janssen-Cilag International NV.

ВАЖНО! Моля уверете се, че когато попълвате полето  Национален референтен номер (НРН), въвеждате номера на последната поставена Ви доза. Ваксинираните лица следва да въведат НРН от стария си сертификат.

Със Заповед № РД-01-417/04.06.2021 г. на Министъра на здравеопазването е утвърден образец на Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19. Сертификатът за преболедуване се създава в Националната информационна система за борба с COVID-19 за лицата, които са регистрирани като потвърдени случаи на COVID-19 и вписани в Националната информационна система за борба с COVID-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата от първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19. Лица с положителен бърз антигенен тест за COVID-19 към момента не могат да получат Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.

Цифров COVID сертификат може да се свали в електронен формат от лицето от интернет страницата на Националната здравна информационна система – . В рубриката „Аз и моето семейство“ от падащо меню се избира „Цифров COVID сертификат на ЕС“, след което се попълват исканите данни.

ВАЖНО! Моля, въведете телефонния номер, който сте посочили за контакт при даването на проба за изследване за COVID-19 или номера, който фигурира в регистъра на РЗИ в посочения формат.