Източник на снимка:
Rido / Shutterstock.com

Основната функция на косата е защитава скалпа от вредните слънчеви лъчи и да служи за охлаждане/затопляне на главата. Разбира се, другата й функция – естетическата, също не е за подценяване. Именно косата допълва облика на чертите на лицето и може да ни разхубави или загрози. Едно от най-сериозните поражения, които могат да се случат на косата, е косопадът. Това е частична или пълна, временна или перманентна загуба на коса както при мъжете, така и при жените. Причините са най-различни:

Причина 1 за косопад: Наследствено

Всъщност наследяваме не самия косопад, а причините за него. А именно – повишена чувствителност на клетките, изграждащи космения фоликул към андрогенните хормони. Затова и този наследствен косопад се нарича също и андрогенен.

Мъжете страдат по-често от андрогенен косопад. Състоянието може да се появи още в пубертета, но обикновено настъпва към 40-тата година. Линията на косата се отдръпва назад и започва да оредява отгоре. В крайната фаза на този косопад настъпва пълно оплешивяване на темето. Този тип косопад не може да се лекува, а трябва да се пристъпи към трансплантация на коса.

Жените също не са застраховани срещу андрогенния косопад. При тях косата започва да оредява на върха на главата, като рядко се засяга предната част на косата.

Причина 2 за косопад: От заболяване

Косата може да пада и в следствие на различни заболявания. В такива случаи косопадът се нарича „огнищен“ или „гнездов“ косопад. Заболяванията, които могат да причинят опадане на косата са най-различни:

– алергична реакция,

– автоимунно заболяване (тиреодит на Хашимото, витилиго),

– себорея или друго кожно заболяване.

За да се определи точно от какво е причинен косопадът, трябва да се консултирате с трихолог – специалист по здравето на главата, който може да назначи лечение.

Причина 3 за косопад: Травма

Стилизирането на косата е сред основните причини за косопад при жените. Използването на ролки, преса за изправяне, маша за накъдряне, агресивно изсветляване или оформяне със силно фиксиращи продукти увреждат косата и водят до травматизиране както на косъма, така и на фоликула и скалпа.

Причина за косопад 4: Хормонални промени

Хормоналните промени при жените по време на тяхната менструация, през бременността и след раждането често водят до временен косопад. Този тип косопад се нарича telogen effluvium и може да го причинят също стресът или продължително заболяване.