oic3103144Приключи общата инициатива на мрежата от Областни информационни центрове в България „Какво знаем за Споразумението за партньорство?“, с която и Ловеч се включи в общоевропейска инициатива, посветена на предстоящото подписване на Споразуменията за партньорство от държавите-членки на ЕС. Споразумението за партньорство не е просто един от многото документи, които произвежда администрацията, а фокусът за развитието на България за следващите седем години като пълноправен член на ЕС. Кампанията „Какво знаем за Споразумението за партньорство“ се провежда в резултат и от миналогодишната кампания на мрежата от ОИЦ „Научени уроци“, като цели намаляване на административната тежест и запознаване на широката общественост с основни моменти от Споразумението за партньорство

В периода 28-30 май ОИЦ-Ловеч заедно с граждани и гости на града тълкува и „превежда“ различни термини, свързани с европейските проекти и инвестиции в България в три открити приемни. По време на тези срещи говорихме с ловчалии за важния документ за България, който очертава рамката на европейските средства за периода 2014-2020 и ги попитахме: Какво е……..Споразумението за партньорство? Какво е… европейски проект? Какво е… бенефициент? Какво е… Инициатива за младежка заетост? Какво е … Оперативна програма? и др. като в анкетите бяха посочени няколко възможни отговора, от който трябваше да бъде избран правилният. Гражданите показаха различно ниво на информираност: за едни това бяха нови термини, които разяснявахме, а за други – вече позната и ясна терминология.

Над 350 ловчалии минаха през откритите приемни на ОИЦ- Ловеч, като голяма част от тях отговориха правилно на въпросите и показаха добро ниво на информираност. Малко над 5% са грешните отговори, а въпросите, които най-много затрудниха анкетираните са свързани с понятията „цифрово изключване“, „устойчив транспорт“, „биоразнообразие“, „зелена икономика“ и „деинституционализация“. Младото поколение, като цяло показа по-висока степен на информираност и познаване на терминологията, свързана с Европейските средства и политиката на сближаване.

Предстои провеждане на голямо събитие в София, на 13 юни, на което ще бъдат изнесени данни за резултатите от инициативата в цялата страна.

 

1 коментар

  1. Обаче в анкетата липсва въпроса: колко проблема в Споразумението за партньорство за предстоящия програмен период 2014-2020 на България посочи Европейската комисия в последния си доклад от 19 страници? Помощ от приятел: ДЕВЕТДЕСЕТ…

Comments are closed.