Ако трябва да сме честни всеки часовник може да бъде счетен за дизайнерски  – тъй като всеки часовник  „говори“ нещо за човека, който го носи и всеки часовник има стил – но обикновено целта на дизайнерския часовник (различаваща се от тази за показване на часа) е да постигне определен вид.

Изборът е естетическо решение – тук става въпрос за визуалната привлекателност на часовника, а не за това дали използва или не вековна технология, или има способността да показва точно датата за 100 години без никакво регулиране.Aко не друго, дизайнерските часовници отхвърлят с надменност беседата в полза на разнообразието, жизнеността и достъпността.

Подобно на дрехите, бижутата и другите модни аксесоари, дизайнерските дамски часовници отразяват актуалните популярни тенденции, толкова добре, колкото и силно отличителните индивидуални вкусове. Някои часовници са по-подходящи именно за някои определени поводи, а стиловете от своя страна, съществуват, за да съответстват на всяко настроение – от сериозно до радостно и на всеки тоалет – от официален до ежедневен. Възможните комбинации от материали, цветове, форми, текстури и украшения са безкрайни и предвид относителната им достъпност – притежаването на няколко дизайнерски часовника е най-важният аспект в ситуацията.

Новите технологии издигат модната индустрия през XX век са най-важният фактор за разпространението на дизайнерските часовници и техните марки днес.

Първо техническият напредък на машините, необходими за придаване на форма и фрезоване на синтетични полимери (като пластмаса) и други материали означава, че дизайнерите на часовници имат достъп до неограничени възможности и комбинации.

Второ, наличието и достъпността на кварцовите механизми означава, че производствените линии  за „двигателите“ на часовниците са в пълна готовност.

И накрая, като цяло популярността на дизайнерските часовници като марката Michael Kors  се дължи в немалка степен на експлозията от осведомеността за марките, подпомогната от Интернет. Като цяло тази мощна комбинация от умения, икономическа жизнеспособност и наличност поставя пред нас един свят на избори, възможни на достъпни цени точно под пръстите ни.

Хората избират дизайнерски часовници по различни причини, но обикновено именно заради това как те изглеждат и как външният им вид ги кара да се чувстват – понякога това е просто обич към един конкретен цвят, друг път става въпрос за изразяване на отношение – но каквато и да е причината изборът винаги загатва или декларира, кои са те като личности.

При избора на дизайнерски моден часовник е важно да обърнете внимание на вида на механизма. Той трябва да е японски или швейцарски. За предпочитане е да избягвате китайските кварцови механизми. Също така е важно да внимавате за реплики на известни марки. Те най-често се продават в сайтовете за обяви, затова винаги купувайте от реномиран търговец на часовници като Timebox.bg или Watchshop.