На 12-ти и 14-ти ноември при спазването на всички противоепидемични мерки в Драматичен театър Ловеч ще се състои премиерата на най-новото заглавие за този сезон, „Шеги на любовта“ по едноактните пиеси „Мечка“ и „Предложение“ от А.П.Чехов. Режисьор на спектакъла за голяма сцена е известният български артист Йосиф Сърчаджиев, а сценичната адаптация и интермедиите са дело на Райна Томова. По сценографията и костюмите са работили Надя Василева-Ковачовска и Кирил Наумов, а актьорите, които ще играят, са Явор Костов, Марина Георгиева, Стоян Руменин, Анастас Жайгаров, Петър Стойчев, Силвия Чобанова и Гьорги Трайков.

“Шеги на любовта“ въвежда зрителите в комедийната страна на необятното Чехово въображение в годината, в която светът празнува 160 години от неговото рождение. Спектакълът обединява две истории с много чувство за хумор, лекота и поетични интермедии чрез включен от творческия екип разказвач. Интерпретацията на Йосиф Сърчаджиев е ценна с това, че той множество пъти се е докосвал до необятния, многопластов свят на Чехов чрез ролите си: Вуйчо Ваньо във „Вуйчо Ваньо“ (режисьор: Леонид Хайфец, Бургаски театър), Иванов в „Иванов“ (режисьор: Иван Добчев, Сфумато), едно от най-високите актьорски постижения през 80-те и др.

През 2018 той поставя същата пиеса в Сатиричния театър, а днес прави нова интерпретация на същия текст с артистите от трупата на Драматичен театър Ловеч. По повод пиесите той споделя: „Те не са смешки, те са магьоснически експеримент на един голям човеколюбец, който превръща смешното, даже жалкото у човека в очарователно забавление, будещо умиление, прошка и любов!“

“Мечка“ и „Предложение“ са едни от най-популярните фарсове или водевили, които Чехов оставя след себе си. В писмо до Яков Полонски на 22 февруари 1888 г. Чехов пише:

„За да избягам от времето, написах тривиален малък водевил [водевилчик] по френски, наречен „Мечка“… Уви! Когато от вестника „Ново време“ разберат, че пиша водевили, ще ме отлъчат. Какво да правя? Планирам нещо, което си заслужава – и – всичко е тра-ла-ла! Въпреки всичките ми опити да бъда сериозен, резултатът е нищо; при мен сериозното се редува с тривиалното!“

Премиерата на „Мечка“ е на 28-ми октомври, 1888, а на „Предложение“ – през 1890 г., като и двете са приети с огромен успех (дори самият Цар Александър е харесал пиесата „Предложение“ и е поръчал представление специално за него). Любопитен факт е, че самият Чехов не е имал добро мнение за тези свои фарсове, наричал е „Предложение“ “нещастна, скучна, вулгарна малка бурлеска” и е препоръчвал на директора на театъра да свива цигари с хартията, на която е написана.

Независимо от мнението на автора, „Мечка“ и „Предложение“ са сред най-играните комедии на Чехов по цял свят. Заповядайте на касата на театъра всеки работен ден от 10.00 до 14.00 за да видите артистите от Ловешкия театър в елегантен, запомнящ се спектакъл на Йосиф Сърчаджиев!