paknavodnenielovech3091410Павлин Иванов

Доброто възпитание не ми позволява да напиша мнението на ловчалии в централната градска част, попаднали за пореден път във водата на пешеходни пътеки, спирки и кръстовища.

За сметка на това, всички се сещате за изречените думи! За кой ли път!

Днес отново заваля. Днес отново 8 милионната инвестиция показа, че проектирането, изпълнението, строителният контрол по „големият проект“ са меко казано лоши. За това говорят многобройните снимки, видеоклипове, подгизналите хора, наводнените дворове, тунясалите автомобили.

Не трябва човек да е експерт за да оцени като крайно лош целият строителен процес по европроекта, по който беше ремонтиран бул. „България“ и бул. „Мизия“.

Днес полицията за кратко, макар и след дъжд качулка, затвори булеварда за движение, за да може единственият човечец от фирма „ЕКО“ да отпушва шахтите.

Хората не можеха, както всеки път, да пресичат на пешеходните пътеки в центъра, дори се събуха боси за газят във водата, автомобилите едва минаваха покрай спирката на ОББ, Колелото … а водата на много места, така и не иска да минава през шахтите, а хитро ги заобикаля.

 

Питам се, няма ли най-накрая някой да вземе АДЕКВАТНИ мерки и грешките по този проект да бъдат коригирани?

 

46 коментара

  1. Ние не вярваме да се казвате Айрис.Вашият ник е също толкова анонимен като и на всички ,пишещи под “Анонимен”.Аз също имам реални наблюдения и за центъра и за кварталите на града и за изхвърляните не в контейнерите за смет боклуци.А и за наританите и съсипани за втори път,след подмяната им наскоро с нови,кошчета за отпадъци по алея “Баш бунар”.Въпросът,който поставих по-горе ,беше за това ние,гражданите на този град ,най-после да го почувстваме като нещо свое и да го пазим.Не направим ли това и най-добрият кмет да си изберем,и най-добрите сметопочистващи машини да ни доставят нищо няма да се получи.Или твърдите,че е невъзможно да се отърсим от манталитета си,според вица::Господ създал Земята,направил планините,моретата,реките,горите,държавите,но се изморил,а останало едно малко бяло петънце на запад от едно малко море.Повикал Ангелчето и му казал”Ти довърши тук вместо мен.Но внимавай,трябва пак да спазиш баланса между доброто и лошото!”Събудил се Господ и какво да види,малкото бяло петънце вече било райска градина.”Нали ти казах за баланса на добро и лошо,а ти си прекалил с доброто и си направил Рай”обърнал се той към Ангелчето.”Не ме кори”,казало то,”защото не си видял какъв народец ще сложа в този Рай!”

    1. Аз не, компютъра ми е Айрис или по-точно Airis и не съм анонимна, повечето списващи дори ме познават лично. Под Анонимен обаче пишете много и става малко неудобно да се отговаря на почасовите постове. Как и дали да се подписвате обаче си остава ваш избор, но и объркването кой на кой, какво и защо отговаря е за ваша обща сметка.
      По темата: ниското ниво на някои индивиди няма да го коментирам и не споря, но това е само малка част от проблема. Ще добавя друго: като направя забележка за хвърлена хартийка моментално към мен се насочват дузина чифта очи с изражение “таяпъзаквасемисли”, да не говорим за учудването на околните когато вдигна чужд отпадък от земята. Та от тази гледна точка ловчалии са си за бой, обаче и песовете разхвърлят а те са отговорност на кмета.
      Неточностите:
      Не вали от 24часа/улиците са наводнени към часа на поста/част от дворовете в ниската част също и
      Твърдението, че само от хартийки се наводнява града е най-малкото несериозно, да не употребя други епитети.
      1. Шахтите там където са правилно поставени – повечето са задръстени
      2. Безумните отточни шахти 10см над най-ниската отточна точка може би си ги представям, но няма как защото са снимани
      3. Идиотски проектирани, надзиравани и изпълнени /най-лошото платени/ ремонти и програми по улиците не са имагинерни сами по себе си.
      4. Има сигнали, няма реакция. Има разписани отговорности – няма контрол
      Колко му трябва на СКОРС да глоби някой докато си хвърля отпадъците, нали затова е към общината
      Надявам се повече да не ми се налага минаването по Осъмска по време на дъжд

  2. Оказва се,че причината за наводнените при валежи улици и булевард са изхвърлените от гражданите не на определените за това места/в контейнерите/хартии,опаковки,найлонови пликчета.Вече повече от 24 часа вали.Но задръстени шахти няма и по улиците не текат реки.
    Уважаеми съграждани,хайде нека с отношението си към чистотата в града да покажем – не,че сме европейци,а че у нас все още са живи нашите си ,българските традиции – да ни е чисто и уютно,нашият дом ,офис,магазин да е по – чист,по-светъл,по хубав от тези на съседите ни.Ако щете – нека покажем,че градът ни не е на кмета,а наше любимо място.Не кочина,а наш уютен дом,такъв,какъвто сме го сътворили и пазим.

    1. Изключително точна констатация: боклуците по улиците задръстват шахтите и се наводнява града. Тази констатация налага кмета незабавно да прекрати концесията с фирмата, която почиства града тъй като не чисти града и резултата е наводнения. Да се избере нова фирма която наистина да чисти града за да не се наводняваме. Кмете махни тази фирма за да е чист града ни.

    2. Стига лъжи, кмета е изпълнител на решенията на ОС и не може да прекратява концесии. Общински съвет начело с председателят Тихолов е институцията, която приема решение за прекратяване на концесията, а кмета изпълнява решението.

    3. Уважаеми анонимни,писали в 9:03 и в 11 ч.,преди да заговорите за прекратяване на концесия,моля проучете броя на работниците по чистотата,съпоставете ги с броя на невъзпитаните граждани,които сеят боклуци по градинки,тротоари и улици,че дори и по паркингите за свободно паркиране.Концесионерите обикновено се задължават с договорите си да извозват битовата смет и рециклируеми отпадъци от стъкло,хартия,пластмаса и метали,поставени от възпитаните граждани в контейнерите.Не и да тарашат градинки,детски площадки,алеи,тротоари и паркинги.Въпросът,който поставих,е да започнем ние-гражданите да подържаме чистота,да проявяваме нетърпимост към хвърлящите боклуци не на определените за това места,а не да поставяме на изпитание работниците по чистотата с мисълта”Хайде сега да ви видим как ще почистите това,което ние нахвърляхме в градинките,алеите,площадите!”И доволно да потриваме ръце ,когато те не смогват да се справят.

    4. Вие с общия ник за кой град точно пишете, защото аз имам коренно различни наблюдения относно степента на наводненост на града от дъждеца и причините

  3. Преди демократичния преход всеки си почистваще пред къщата,канцеларията и магазина след обилен дъжд или сняг.
    Не виждам защо стопаните на магазини в “Сити центъра” търпят калта пред естакадата за инвалидните колички,която се струпа там след голямата буря в града преди около месец и повече.В крайна сметка мястото е неудобно за почистване с миещата сметосъбирачка на “Еко”,а калта е само 2-3 лопати и толкова.Тази кал първо ,създава лош имидж на търговските обекти и на “Ситито”като цяло,и второ,преминаващите през нея клиенти я внасят в магазините и пак ще трябва да се чисти.Сега е моментът докато още не се е втвърдила като бетон!

  4. Да идва най после Корнелия на власт,че да спрат тези порои,да се стабилизира климата,да спре разрушаването на озоновия слой,да изчезне парниковия ефект,да спрат земетресенията, цунамитата и войните в Сирия и Украйна

    1. Корнелия винаги е била на власт, но никъде не е изкарала пълен мандат. И нищо не е свършила.

    2. Е това пък не е вярно – първо, невинаги е била на власт и второ, доста работа е свършила. Пък някои от тези, които сега я плюят, доста й се подмазваха и сигурно ще продължат…

  5. Дебелака,много си прав за бездомните кучета.И те са една от причините.Но по закон не можем да ги изтребим.А и те търсят храна и не разнасят бутилки от бира,нито памперси.
    Сергей,би ли могъл тук по години и по кметуване на различни личности да посочиш точно кога и на кои от стръмните улици от кварталите към центъра на града са правени каналите и шахтите,поемащи дъждовните води,през последните 11 години.
    Към всички останали.Предлагам да приемем и прилагаме мотото”Този град е и наш.”Хайде до края на септември ние,гражданите, да не хвърляме отпадъци по улици и градинки,а на тези които хвърлят да правим незабавно забележки,а не да премълчаваме.Сигурно ще има още дъждове.И ако спрем да боклучим,а шахтите отново се запушат,тогава вече ще псувам и аз.Пример как хората пазят сами градовете си чисти и правят веднага забележки на изхвърлящите на улицата опаковки или фасове съм виждал в държави и демократични и недотам такива – и в Прага ,и в Москва.

    1. Не омаловажавайте приноса на кучетата за разнасянето на боклуците. Имам доста преки наблюдения по въпроса.
      И забележки правя, и боклуците не ме е срам да вдигна от земята да и хвърля в кошче. Дори на прощаване проведох няколко разговора с Мая Йотова и бяха уплътнени сметосъбиращите камиони, защото веднъж почистваха, ама дваж повече цапаха след себе си. За което и благодаря!
      Но зле измислената отводнителна система и затлачените шахти (шахтите пред дома ми лично аз ги почиствах редовно, за да поемат според възможностите си водата), за част от които писа Данчо Заверджиев, доста чувствително допринасят за наводняването на централния булевард и хорските имоти по него (за тях никой не споменава, а това е доста тежък проблем за тези хора).

  6. Никой не споменава бездомните кучета, които са отговорност на КМЕТА. Същите тези помияри вадят и разнасят по улиците огромно количество боклуци от кошчета и контейнери.

  7. Ами аз предлагам да продължаваме да си изхвърляме опаковките от вафли, чипсове и т. н , както и фасовете и празните бутилки по улиците и градинките. Да не говорим за майките изхвърлящи памперсите в градинките.После кмета ни бил виновен, че задръстени шахтите, аз се чудя за какво трябва да ги чисти, като ние самите не пазим чисто. Ако ви харесва да живеете в кочина, направете си вкъщи кочина, не улицата, там се разхождат нашите деца, както и ние самите и не е приятно да се разхождаме и вашите боклуци.

    1. Теодора, първо: опаковките от вафли, чипсове и т. н , както и фасовете и празните бутилки по улиците и градинките са отговорност на фирмата, която мете и чисти града за многоооо пари, които НИЕ сме й платили. Второ: общинска полиция (която е на подчинение на кмета) взема заплати за да глобява всички хора , които замърсяват града, но тя не си върши работата, фирмата не чисти и затова града е мръсен, но на кмета не му пука дали е чисто или мръсно този си взема голямата заплата и допълнителни бонуси всеки месец, но ти продължавай да ми пишеш, колко невинен е кмета и колко лоши са хората в Ловеч.

    2. СЕРГЕЙ – нов виц:
      Летят ята щъркели над Варна,Добрич,Берковица,Бургас.Готвят се за миграцията на юг.Кръжат и си споделят:
      -Абе приятели,я вижте какви блата се оформят под нас.И жаби ще има скоро в тях.Дали да отлитаме?
      -А-а никакво отлитане!Тук ще чакаме да минат изборите.Вчера през комина на една къща чух като казаха,че се очаква
      ГЕРБ пак да спечелят изборите.

  8. Да ви издави. Малко ви е…

  9. Хората си играят на кметове, заместник кметове и общинари! Тук много пъти се пише по тези въпроси, но може би вече на инат, отговорните хора не искат да вземат мерки да се почистят приемните решетки и да се намали водата, която се излива по булеварда.

  10. Айде тогава някой да ми покаже един град, който при порой не бива наводнен, защото до сега не съм виждал такъв.

  11. Като гледам каква река тече по стъпалата – какви шахти очаквате да я погълнат? Тя по голям от Осъма бре!

    Хората са го написали по горе – града е такъв че не водата от половината град, ами от целия с кварталите, от Гозница дори се изсипва на центъра преди да влее в Осъма през шахтите!
    Боклуците и шумата са другия проблем!
    Не споменат проблем е – многото асфалт и бетон! Покривите и те през улуците се изливат на улиците…
    Липсва зеленина, паркове и градини – те са местата, дето водата си попива в земята.
    Така ще е винаги, като искаме бетон и асфалт, ще се налага 2-3 пъти в годината да се затваря булеварда за час-два.
    Просто няма друг начин!

    1. proba, за теб още веднъж: “При правилно изградена канализационна система в Ловеч, следва още при високите нива на града дъждовната вода да се отвежда в канализацията и така водата не се допуска да тече по улиците , като реки!!! ” На теб кое не ти е ясно? За да стигне “реката” до стъпалата най-малко на 20 места преди стъпалата е следвало да бъде вкарана водата в канализацията, но не е направено и резултата е – наводнение!!! Боклуците и шумата са проблем на фирмата, която получава пари, многооо пари за да чисти града и след като не си е свършила работата резултата е очеваден. Хората са заплати да се чисти и мете Ловеч, но получават – НАВОДНЕНИЕ! proba, ако ти липсва зеленина иди в гората, там няма нужда от асфалт и изграждане на канализация, защото водата си попива в земята, но просто ИМА друг начин и той е нов кмет и нова компетентна администрация, които да работят и решават проблемите на хората в Ловеч за разлика от този кмет и тази администрация.

    2. Според Кмет Казанджиев задължение на Община Ловеч е шахтите в града да не се запушват отгоре от листа. За мрежи в тия шахти, които да поемат листата няма да говорим. Това го има в Белите страни. Задължение на ВиК , в което не малък дял има Община Ловеч е да почиства редовно от наноси Канализационната система! Е точно това не се прави с години! Толкова ли са тъпи в Община Ловеч, акционер във ВиК, че да не поискат дружеството Общинско да свършат това, което са задължени и да изпълнят неща, за които плащаме в сметките си, като компонент “Канализация”?? Явно тъпаците сме ние, че ги търпим….

    1. Днешният порой отнесе боклуците, изми и почисти улиците. Споко, утре наводнение в Ловеч няма да има – улиците и шахтите са чисти!

  12. При толкова вода как искате да смогват шахтите, ми е много интересно. Тя улицата по която се движи водата изчезва, вие за поемане говорите. Павлине, мисли малко преди да пишеш.

    1. Канализацията в урбанизирана територия се изгражда за приемане и отвеждане на отпадните и дъждовните води. При неправилно изградена канализационна система канализационните шахти не смогват да поемат количеството на дъждовните води и причината за това е човешка грешка и некомпетентност!!! При правилно изградена канализационна система в Ловеч, следва още при високите нива на града дъждовната вода да се отвежда в канализацията и така водата не се допуска да тече по улиците , като реки!!! Казано с две думи – общинската администрация разрешила изграждането на днешната канализационна система е създала условия за наводнения в Ловеч! Калин, мисли малко преди да пишеш, защото и аз не харесвам Павлин, но той не е отговорен, че всеки по-голям дъждец наводнява Ловеч. Виновна е общинската администрация начело с кмета със своите действия и бездействия – нали?

    2. Поздравления Сергей. Много смислен пост! Съществуващата канализационната система не се почиства редовно с години и ефекта е налице. Справка шахтата пред Ловно-рибарския магазин. ТАМ не е чистено от години! Мноого години, въпреки мненията на администрация общинска и общинско дружество ВиК. Лошото е, че Общинската администрация нехае при всеки порой и не взима мерки! Ако питаме Кмет Казанджев като акционер във ВиК …. Та той нищо не прави за да защити интересите на гражданите на Общината! Такова задължение мисля има и Областен Управител! Калинчо го знаем. Той е против всичко, което се прави за благото на този град… Нали така Калинчо? Защитнико Кметски?

  13. Искаме синя зона за лодки!!!!!!

  14. Поне веднъж снимайте и какво точно е запушило шахтите.След дъжда,а и по време на валежа шахтите биват изчиствани.Е тогава при следващия валеж,като са вече чисти,от какво се задръстват.Кога ще препоръчате на псуващите граждани да не изхвърлят хартийки,найлончета и други по тротоари и улични платна,които после пороите повличат от високите части на града към булеварда.Знаем от прогнозите кога ще вали.За да бъде всичко истинско и обективно,снимате стръмните улици и улички,слизащи към булеварда ,а и самия булевард в деня преди валежа или поне часове преди дъжда.Тогава ще се види откъде слизат боклуците,задръстващи решетките на отводнителните шахти.Така псуващите ще разберат най-после,че и те имат принос за задръстването на шахтите.И ,може би,ще регулират своето поведение и ще “вдянат”,че когато 3 000 цапат,30 работници не могат да изчистят всичко и навреме.

    1. Павлине, пусни на това приятелче публикацията и снимките на Данчо преди предишното наводнение.

    2. Анонимен, искаш ли да ти покажа снимки от 2010 година, когато направих карта на града с gps координати с местоположение на запушени шахти? И сега нищо не се е променило с тях, с изключение на квартал “Червен бряг” Там бях особено настоятелен и шахтите бях отпушени от фирма Еко. И това веднага се забеляза при порои. Вода не слизаше от квартала към града! Не 30, 3-ма да чистят цяла година в Ловеч са достатъчни! Въпросът е че НИКОЙ не чисти НАПУК на всички граждани! Кмет Казанджиев го знаем как обещава. Елате сега в същия този квартал “Червен бряг”. “Новите” току що поставени водопреносни шахти са “запушени” с плочи от дървесни частици тип OSD докато тече Ремонта по Проекта с цел нищо да не влиза в тях докато приключат??? Та това може да продължи година, вместо да се поставят “Капаци”! За КАЛ и мизерии няма да говорим….

    1. Ами като не гласувате за ГЕРБ,така ще е.121 кресла в Парламента и нещата ще са “6”!

    2. Точно по времето на предишните 117 гебаджии в парламента се направи ремонтът.
      Ако са 121 сигурно ще спре да вали дъжд…

  15. Знаете ли какво означава акронимът СНПО, който се ражда през Втората световна война?
    “Ситуацията нормална – положението о…но”

  16. …а , дали от добро възпитание общинската управа години наред ни заблуждава , че всеки път е последен…????

  17. Половината вода на града ходи там, нормално! Листа, опаковки и тем подобни и шахтите се задръстват…

Comments are closed.