kmaeriizmama602154-1Павлин Иванов

5 април 2013 г., Община Ловеч радостно ни съобщава, че е приключил „проекта за доизНа 1граждане на системата за видеонаблюдение в гр. Ловеч“, който е на стойност 40 000 лева. Пише още, че „В експлоатация бяха пуснати 14 камери за видеонаблюдение на територията на града, съобщи Гриша Генов, ръководител на БД „СКОРС“.“

Една от въпросните камери е на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Освобождение“, до бензиностанция „Лукойл“, където само преди дни стана жестока катастрофа, в която загина млад мъж.

От снимките се вижда ясно – камерата гледа право надолу, кабелите се веят между стълбовете, а логичният извод е, че видео устройството не работи и никога не работило.

kmaeriizmama602151-1Подчертавам, използваният термин в съобщението е “В експлоатация бяха пуснати”

Дали, ако всичко написано като ПиАр информация е вярно всички камери работеха, щяха да помогнат в превенцията срещу нарушителите е дискусионно. Но при всички случай, една гръмка декларация на местната общинска власт остава във въздуха, като опашата … заблуда.

Според Община Ловеч, камери има на следните места:

  1. Крепост „Хисаря” – 1 бр.
  2. Покрива на сградата на Община Ловеч – 1 бр.
  3. Транспортен мост към кв. „Вароша” – 1 бр.
  4. Площад „Г. М. Димитров” – 1 бр.
  5. Кръгово кръстовище „Салито” – 1 бр.
  6. Алея „Баш бунар” – 1 бр.
  7. На сградата на Областна администрация Ловеч – 1 бр.
  8. На кръстовище бул. „България” и ул. „Г. С. Раковски” – 1 бр.
  9. На кръстовище бул. „България” и ул. „П. Волов” – 1 бр.
  10. До подлеза на „Професионална гимназия по механоелектротехника” – 1 бр.
  11. До подлеза на завод „Балкан” – 1 бр.
  12. В района на кв. „Червен бряг” – 2 бр.
  13. На бензиностанция „Генимекс” – 1 бр.

По този начин на територията на гр. Ловеч функционират 28 охранителни камери. По първата част от проекта в експлоатация са също 14  камери:

  1. Детска площадка „Баш бунар” – 2 бр.
  2. Вход „Баш бунар” – 1 бр.
  3. Подлези – 2 бр., находящи се на бул. „Мизия” – 4 бр.
  4. Подлез /при болницата/ – 3 бр.
  5. Площад „Т. Кирков” – 2 бр.
  6. Площад „Екзарх Йосиф I” – 2 бр.

 

Опитах да се видя със собствените си очи част от камерите, но може би са скрити и не успях да ги забележа на част от указаните места. Може би те са купени, поставени и работят, но аз просто да не съм видял точното им местоположение, въпреки упоритото ми вторачване къде е поставена и как работи апаратура за десетки хиляди левове на ловчалии.

Налягат ме съмнения. Има или не похарчени пари срещу нищо? Лично аз не видях камери, още по-малко работещи на следните проверими места:

  1. Транспортен мост към кв. „Вароша” – 1 бр.
  2. Кръгово кръстовище „Салито” – 1 бр.
  3. На кръстовище бул. „България” и ул. „Г. С. Раковски” – 1 бр.
  4. На кръстовище бул. „България” и ул. „П. Волов” – 1 бр.
  5. В района на кв. „Червен бряг” – 2 бр.
  6. На бензиностанция „Генимекс” – 1 бр.

 

Хайде уважаеми читатели на „Ловеч днес“, да се опитаме да снимаме и разберем, има ли закупени и инсталирани камери, както ни убеждава Община Ловеч или просто някакви пари от нашите данъци, вероятно са се изгубили случайно по пътя между джобовете на различни хора.

Моля, ако имате достоверна информация или снимки, изпратете ги на редакционният имейл: office@lovechtoday.eu

А защо поставена скъпа камера с висящи кабели гледа в нищото и най-вероятно никога не е работила, можем само да предполагаме.

Общинските съветници, прочели до тук, могат от своя страна да попитат Минчо Казанджиев какво е направил с отпуснатите с тяхно решение пари за камери и защо те не работят, там където изобщо ги има!

 

4 коментара

  1. На кръстовище бул. „България” и ул. „П. Волов” – 1 бр. Тази камера се намира на стълба на светофара и се забелязва като се движите от центъра към Салито. Квадатна е, бяла и свети червена лампичка.

  2. Въпроса с камерите не е само в тяхното поставяне, но е много важно техническото обслужване след това! И дали има средства за тяхната поддръжка!По принцип те са голямо помощно средство, но трябва да помогнем да съществуват! Също и средствата похарчени за тях!

Comments are closed.