aprilci2807131Фолклорният фестивал придоби състезателен характер

За 13-та поредна година в рамките на два дни (27-28 юли) град Априлци възроди българските дух и обичаи с фолклорния фестивал „Искри от миналото“ – 2013.  Организатори на проявата са Община Априлци и народно читалище „Светлина -1895“. Целта на събитието е да се съхранява, популяризира и развива народното песенно и танцувално творчество на България.  

Гости на втория фестивален ден бяха областният управител на Ловеч Милко Недялков и зам.-кметът на Община Априлци Красимира Пенкова. Те, заедно с многобройните зрители, се насладиха на песните и танците на десетки изпълнители.

Приемственост между поколенията и широко популяризиране сред младежта на народното творчество белязаха тазгодишната програма на фестивала. Два дни пожар от емоции, професионализъм и много дух събраха хиляди хора на площада в центъра на града. Организаторите се похвалиха, че на сцената на фестивала са били над 1400 самодейци от 90 читалищни състава, ансамбли, групи за народни обичаи и индивидуални изпълнители.

aprilci2807133Участниците мериха сили в три възрастови групи. Новото тази година е конкурсният характер на събитието. Тричленно жури в състав: Юлия Цанкова от БНР-председател, Мариета Аспарухова и Генчо Генчев, оценяваха представянето на самодейците.

Идеята за фестивала идва от 1996 година като тогава се е наричал „Традиции и съвременност“, а от 13 години носи името „Искри от миналото“.  Амбицията е в следващите години той да стане балкански, а в близко бъдеще – и международен.

Призът на журито „Златен плакет“ спечели ансамбълът на читалище „Просвета-1892“ – гр. Стралджа. „Безспорни фаворити, съчетаващи движение, настроение и умения“ – така определи победителите председателят на журито Юлия Цанкова.

Фестивалът беше закрит със зрелищен галаконцерт с участието на самодейните състави от гр. Априлци, с. Орешак и гр. Стралджа.