sopotiara2003152д-р Й. Найденов, ИАРА Ловеч

При извършена нощна проверка на язовир Сопот са открити три мрежи / уклеарници/с обща дължина от 300 метра за улов на риба от вида уклей. Мрежите са извадени от водата и са иззети с констативен протокол. Уловената 23 кг. риба уклей е  дарена на зоопарка в гр. Ловеч за храна на животните поради липса на интерес към дребната риба от  социални институции.

Да припомним, че за м. Февруари са извършени 4 броя проверки на вода с продължителност 18 часа и са извадени три километра незаконно поставени рибарски хрилни мрежи с  уловена в тях 208,5 кг. риба шаран, сулка, каракуда, платика и уклей. От нея 70 кг. е пусната обратно във водата жива и 138,5 кг.  е дарена за социални нужди. За месец Март към момента са извършени 4 бр.  проверки на водната площ на яз. Сопот равностойни на 12 часа и са извадени само 300 м. мрежи с 23 кг. уклей.

С наближаване на най важният /размножителният/ период за рибата  се създава организация за наблюдение на критичните зони за бракониерство и физическото залавяне на нарушителите. Има такава добра практика, както и потвърдени от съда наказателни постановления за бракониерство с мрежи. В момента текат процедури от НАП по продажба на конфискувани лодки. За язовира точките на бракониерство са локализирани и те са не повече от пет. В най скоро време ще бъдат ликвидирани. Дейността на сдруженията и рибарската общност в този район е доста активна. На доброволен принцип се събират средства и предстои зарибяване  с амур.

Активно се работи по проект в края на забраната да се зариби с риби от вида лин и чига. Наша цел и задължение е да опазим и подпомагаме обогатяването на рибният ресурс на територията на област Ловеч каквито са и обществените очаквания. Безценна е помощта на любителите риболовци в тази насока. Те подпомагат дейността ни чрез сигнали за бракониерски риболов, а много често, като риболовеца Данчо Колев  участват и в самите проверките.