prase701141РДГ – Ловеч изпълнява изискванията на Закона за лова и опазване на дивеча по: опазването, разселването и ползването на дивеча; придобиването и упражняването на правото на лов; провеждането на организирания ловен туризъм; изпълнението на ловностопанските планове и на ловностопанските мероприятия, заложени във финансовите планове на държавните предприятия, и на Закона за рибарството и аквакултурите по: контрола на рибните ресурси във водните обекти, ползвани за любителски риболов. Това съобщи днес инж. Павли Богдански – директор на РДГ – Ловеч.

Проведени са теоретични и практически изпити за придобиване правото на лов в 6 ДГС – Лесидрен, Ловеч, Никопол, Плевен, Троян и Тетевен с 360 кандидати. Успешно издържалите изпитите са 341. В момента ловците са 8468 и през 2015 год. от месец януари се организират курсове за нови ловци във всички ловни сдружения.

Организирана е и е проведена пролетната таксация в предоставените ловностопански райони на ловните дружини, в дивечовъдните участъци и в държавните ловностопански райони на ДГС и ДЛС. Резултатите от таксацията и плана за ползване на едрия и местния дивеч са публикувани в информационната система на ИАГ.

РДГ контролира ползването на дивеча. Към 31.12.2014 год. ползването при едрия дивеч за РДГ – Ловеч е, както следва: благороден елен – 8 бр., дива свиня – 2247 бр., сърна 163 бр.

Ползването при дребния дивеч и хищниците е, както следва: заек – 336 бр., фазан – 4051 бр., яребица – 240 бр., пъдпъдък – 82577 бр., гургулица – 10331 бр., вълк – 3 бр., чакали – 2529 бр., лисици – 1297 бр.

Регионалната комисия по оценка на ловни трофеи към РДГ – Ловеч е извършила оценка над 100 трофея, добити по линия на организирания ловен туризъм. Най-много и най-качествени са трофеите от дива свиня, от тях 3 са със златен медал, 6 – сребърен и 21 трофея са с бронзов медал. Региона е посетен от 41 чуждестранни и 108 български ловци, като приходите от тях по линия на ОЛТ постъпват не само в ДГС, но и в дивечовъдните участъци.

Успешно е изпълнена програмата за разселване на дивеч. За над 100 000 лв. от ловците са закупени и разселени 9753 бр. фазани и е утвърден от директора на РДГ – Ловеч допълнителен план за ползването им в предоставените ловностопански райони към Ловните сдружения. Ловуването на разселени фазани се извършва обикновено през м. януари.

Проведени са проверки в ДГС/ДЛС, Ловни сдружения, Дивечовъдни участъци по изпълнение на договорите за предоставяне стопанисването и ползването на дивеча на Ловни сдружения и на юридически лица, за което са съставени протоколи и годишни доклади за изпълненията на задълженията им по чл. 37, ал. 1 от ЗЛОД, свързани със стопанисването и опазването на дивеча.

3 коментара

  1. Респект! Това са добрите стопани, винаги знаят с точност до една бройка наличната стока. А ако някой от вас, неверници, се съмнява, да отиде и да провери. Аз ще му помогна да преброи пъдпъдъците. Разни книжни плъхове твърдят, че пъдпъдъкът е единственият прелетен вид от срещащите се у нас кокошеподобни птици, но съм сигурен, че на 31 декември на територията на РДГ Ловеч те са били точно 82577 броя. Добре запознати източници твърдят, че нито една гургулица през тази зима не е отлетяла към зимните си местообитания и също са налични.

  2. А Алонсо е само един.

Comments are closed.