През горещия август на 2020 г. ТД”Стратеш”, Ловеч проведе своите ежегодни походи в Рила

 Текст и снимки: д-р Дарина Петрова

В 2 лъча ловешките туристи, на възраст от 7 до 77 години,  пребродиха циркуси, върхове, езера. Радвахме се на динамично, драматично време, скриващо за минути лазурния простор с огромни завеси от мъгли и облаци. Внезапно в неумолимо погълнатите гледки над 2000 м.н.в., се отваряха прозорци към върхове, страховити скали и пропасти. Богатият планинарски опит на водачите Светослав Генков и Михо Гарибски както и добрият случай спомогнаха да се разминем с дъжда, който ежедневно ни предричаха метеоролозите. Валеше често нощем и в късните следобедни часове.

Изкачени бяха върхове: Отовица 2 696 м. Малък Калин 2 664 м. Голям Калин 2 668 м. Дамга/ Вазов връх 2 669 м. Злия зъб 2 678 м. Мальовица 2 729 м. Посетени бяха циркусите на 7-те рилски езера и Урдини езера. Обходихме най-високата на Балканския полуостров водна каскада, започваща от язовир “Калин”, изграден на 2 394 м.н.в., който захранва с вода високопланинските водноелектрически централи от група „Рила“ – ВЕЦ „Калин“, „Каменец“, „Пастра“ и „Рила“. Язовирите „Калин“ и „Карагьол“, който се намира по-ниско от него, са взаимно свързани с пад на водата от 740 м.
   Рилските хижи “Отовица” и “Иван Вазов” гостоприемно посрещаха уморените, но възхитени почитатели на Великата Рилска пустиня. На култовата хижа “Иван Вазов” по залез присъствахме на магично изпълнение на гайда от хижаря и хоро на 2 300 м.н.в. Тази хижа е наистина впечатляваща – без баня, интернет и покритие на телефоните, с общи спални, стари бунгала и нарове неспирно привлича стотици туристи с уникалната си атмосфера от омиротворяващо спокойствие, библиотека, дърворезби, гайда. Обичайният отговор на екипа на всичко е: “Да, след малко.” и човек се отпуска в безвремието на съзерцанието и осмислянето на истинските ценности.

В последните дни двата ни лъча се спуснаха стръмно през високите рилски поляни по склоновете на връх Върла и рида Баучер до вековните, рилски,  иглолистни и букови гори край Рилския манастир, 1 300 м. денивелация.  Ароматът на билки и високопланински цветя, вкусът на диви малини, боровинки и ягоди услаждаха сетивата ни по пътя през прекрасните високопланински поляни.. Посетихме гроба на Джеймс Баучер, ирландски журналист, кореспондент на в-к “Таймс” за Балканите, застъпник за българската кауза по време на Балканските войни, погребан съгласно желанието му близо до Рилския манастир, чест оказана единствено на този чужденец.

    Традиционно половин час след влизането в Манастира започна страховита гръмотевична буря и пороен дъжд. Прекарахме една спокойна, тиха вечер в това свято за всеки българин място. Посетихме музея на Манастира, изслушахме увлекателната беседа за историята на хилядолетния храм, възхищавайки се на архитектурата и духовната му историческа роля и сила. Посетихме службите и чухме мелодията на часовника, клепалото и камбаните.

Преживяхме една прекрасна почивка от вечното противопоставяне на обстоятелствата и стреса в града чрез неописуемото желание да се разтвориш и останеш в гордата и сурова, разговаряща с вечността Рила.

На връщане разгледахме природната забележителност Стобските пирамиди, един от 100 – те национални туристически обекта.

За почитателите на българската природа ТД”Стратеш”- Ловеч има богата програма и за есента на 2020 г.
На 5 – 6 септември: Отбелязване празника на х.Дерменка.
19 – 22 септември:  Екскурзия в Западна Стара планина: Ловеч-Копренски водопади-Лопушански манастир-Чипровци-връх Миджур-Чипровски манастир-Берковица-хижа Ком-връх Ком-Вършец-Враца. Нощувки на 19.09. и 20.09. в Чипровци, на 21.09. на хижа Ком /нова/.
На 27 септември ежемесечната Зелена неделя:  Ловеч – връх Шипка – гр. Казанлък – Исторически музей “Искра” – Казанлъшка гробница – Тракийска гробница “Косматка” – Храм паметник Шипка – Ловеч