logooprr2804131Спектаклите продължават на 28, 29 и 30 юни

ДЗЗД „Обединение Ловеч 2012-2013“ изпрати днес благодарствени писма до ръководителите на институциите, съдействали за евакуацията на плаващата сцена в река Осъм. Обединението организира и промотира иновативното културно събитие по проекта на община Ловеч „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето“. Своята благодарност отправят още ръководителят на проекта Рени Атанасова и секретарят на Ловчанско читалище „Наука – 1870“, партнираща организация на общината по проекта, Пенка Стаменова.

proekt2804131Благодарността е за оказаната професионална и навременна помощ при евакуацията на плаващата сцена по време на проливните дъждове миналата седмица, довели до повишаване нивото на река Осъм и създали непосредствена опасност за това уникално съоръжение. Изпратена е до ръководителите на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Областната дирекция на МВР и на БД „СКОРС“ при община Ловеч. Компетентната намеса на служители на тези институции предотврати миналата седмица поражения по водния атракцион. Хората, съдействали за спасението на плаващата сцена, са началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ Валери Димитров и служителите от групата „Спасителни дейности“ към Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши инспектор Станислав Стефанов, старши спасител Антон Петков и спасителите Тихомир Тончев, Росен Николов, Илчо Илиев и Пламен Василев, началникът на Районно управление „Полиция“ – Ловеч, главен инспектор Светослав Съев и служителите от РУП инспектор Станимир Стоянов и главен полицай Гаврил Христов, ръководителят на БД „СКОРС“ Гриша Генов и служителите от звеното Любчо Коларов, Николай Илиев, Владимир Басарски и Любомир Лалев.

Специални благодарности екипът на Обединението отправя и към кмета на Ловеч Минчо Казанджиев за личното му участие в спасителната акция, към зам.-кмета Пламен Петков и към собственика на фирма „Миле Прес“ Славчо Славчев, предоставил техника и работници за извличане на съоръжението на брега. Огромна е и заслугата на Иван Съев, който доброволно се включва в операцията и със своевременни и точни действия помага за изтеглянето на сцената от придошлата река.

spasaiavanescena130613NБедствената ситуация доведе до важни решения за по-нататъшното използване на сцената при евентуални бъдещи наводнения, за нейното съхраняване и за устойчивото развитие на този уникален културен проект. Обсъжда се формиране на специализиран екип за обслужване на плаващите съоръжения, набавяне на специална екипировка, отработване на различни кризисни ситуации, съобщи ръководителят на проекта. Предвиждат се и подобрения в конструкцията на съоръженията, с които да се облекчат действията при евентуални проблеми – бързо отделяне на рампата от сцената, извеждане на осветителните стълбове вън от плаващата конструкция, подвижна връзка на сцената с брега, което пък ще доведе до ограничаване на нежелан достъп до съоръжението, когато не се използва. В плановете е и изграждане на амфитеатър с обръщане на пейките към сцената.

В момента съоръжението е на брега, изчаква се спадането на нивото на реката, за да се монтира отново. Второто културно събитие ще продължи в края на следващата седмица – на 28, 29 и 30 юни. На сцената в реката в тези три дни (21 ч.) ще видим вокална група „Пееща дъга“ към Ловчанското читалище, балет „Ралица“ и солистите Ралица Филипова и Пламен Денев, изпълнителите от вокалното студио на Милена Дафинина, Общинският духов оркестър. Ще има и дефиле на възпитаници на Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии. Както винаги, изпълненията на сцената ще бъдат съпътствани от прожекция на тематични клипове и светлинно шоу на водния екран.

Проектът ”Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето” е спечелен от община Ловеч по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., схема BG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 491 433,60 лв. По него е предвидено  провеждането на две културни събития в рамките на две години чрез пресъздаване по нов и модерен начин на традиционни за региона обичаи и ритуали.

Първото културно събитие се проведе през декември м. г.

 

 Този документ е създаден в рамките на проект”Ловеч-корени от миналото-мостове към бъдещето”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма”Регионално развитие” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  BG161PO001/1.1-10/2010 „ Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Ловеч и при никакви обстоятелства не може да се счита , че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган. BG161PO001/1.1-10/2010/014