Изпълнителката от Ловеч Виолета Балканска има нови отличия след участие в юбилейния Десети брой на Световния шампионат по фолклор “World folk“ 2020, който се проведе виртуално от 15 до 24 септември. След проведеното гласуване в интернет тя получи диплом за участие в онлайн състезанието и диплом ЛАУРЕАТ II степен в категорията „Стара градска песен“.

Ловешката певица участва с испанската песен „Под златна луна“, българският текст е на изпълнителката. След като се прибра в Ловеч, тя изказа специални благодарности на всички гласували за нея.

Провеждането на онлайн версията на шампионата се наложи заради пандемичната обстановка в целия свят и в отговор на наложените мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. В тази връзка ЕАФФ предложи нова платформа за изява и творчески контакти. В онлайн изданието се включиха стотици творци от цял свят.

Наградени са общо 85 изпълнители и състави от много страни. Първо място завоюва Детско-юношеският танцов ансамбъл “Кюстендилче” от Кюстендил. От нашата област освен от Ловеч има наградени и от Априлци – ДФГ “Балкански букет” и ДФГ “Априлски звънчета”, те са лауреат II степен, имат и специална награда на журито за автентичност. Награда има и Трио към ДФГ “Шарено герданче”, Априлци, с диплом за участие и специална награда на журито за откритие.

Организатори на шампионата са Световна Асоциация на Фолклорните Фестивали – WАFF, Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF, World Folklore Academy, с подкрепата на UNESCO, IOV-WORLD, CID-UNESCO и много български общини.