Oic2908131Областен информационен център – Ловеч представи пред местните медии информация за изпълнението на националните кампании „Научени уроци“ и „Първите седем години на България в ЕС“. Те се провеждат от мрежата от 28 информационни центрове, под патронажа на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Акцентът на срещата беше поставен върху предстоящите кръгли маси с бенефициенти и изнесени приемни за граждани, които Областният информационен център в Ловеч ще проведе през септември в рамките на двете инициативи.  

Управителят на ОИЦ-Ловеч Нели Митева представи подробно пред журналистите мащабното проучване сред бенефициенти, под мотото „Научени уроци“. Неговата цел е да се установят критичните места при изпълнението на проекти, финансирани със средства от европейските фондове, но и да се предложат начини за тяхното преодоляване.

Нели Митева информира представителите на медиите, че в рамките на кампанията, ОИЦ-Ловеч ще проведе две регионални кръгли маси под патронажа на Областния управител на област Ловеч. Първата кръгла маса ще се проведе на 26 септември 2013 г. с представители на осемте общински и областна администрация, а втората: на 27 септември с представители на бизнеса, НПО, доставчици на социални услуги и структури на АЗ и ДБТ, училища и др.

„След провеждането на кръглите маси, екипът на Центъра ще обобщи резултатите от дискусиите и ще ги опише в доклад. Резултатите от всички кръгли маси в цялата страна ще бъдат представени на управляващите органи на оперативните програми, за да се подобри процесът при изпълнение на проект“, обобщи Нели Митева.

Росица Кривирадева, експерт „Комуникация, информация и логистика“, представи националната инициатива „Първите седем години на България в ЕС“ и сподели, че ОИЦ-Ловеч подготвя три местни събития в рамките на тази кампания. По повод първия учебен ден, 16 септември, екипът на ОИЦ-Ловеч ще посети ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, бенефициент по ОПРЧР, където ще проведе анкета сред децата. На малките ученици, екипът на Центъра ще зададе въпроса „Знаете ли, че Вашето училище е получило средства от Европейските фондове?“ и ще им разкаже малко повече за помощта, която Европейският съюз предоставя на България. Два дни по-късно ОИЦ-Ловеч ще проведе две изнесени приемни на площад „Екзарх Йосиф I“. Целта е гражданите да бъдат информирани за ползата от европейските фондове. Всички граждани и гости на Ловеч ще имат възможност да посетят изнесените приемни на Центъра  на 18.09.2013 г. от 10.00 до 12.00 ч. и на 19.09.2013 г. от 15.00 до 17.00ч.