Изложбата „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)” гостува в Ловеч на 16 октомври, сряда, от 17.30 часа в една от залите на Художествената галерия. Събитието се организира от Община Ловеч и Комисията по досиетата, с помощта на Държавна агенция „Архиви” и Националния музей на българското изобразително изкуство.

Гости в Ловеч по този повод ще са Екатерина Бончева и Ваня Жекова, членове на Комисията по досиетата.

Експозицията разказва за едно трудно време – след смъртта на Сталин (1953) започват и първите опити на открита съпротива срещу комунистическия режим в държавите от Източния блок. Времето е свързано с реалните надежди на мнозина за отхвърляне на съветския модел на управление и с първите опити за пробив на Желязната завеса.

Показани са документи, с които комунистическата партия заклеймява култа към личността на Вълко Червенков, а после през същото десетиление се заражда нов култ към Тодор Живков.

Всякакви опити за съпротива получават бързо възмездие от официалната, т.е. партийната власт. Уволнени са редактори на вестници (Владимир Топенчаров и Васил Акьов), спрени са отделни спектакли (“Импровизация” на Радой Ралин и Валери Петров), разгромяване на цели театрални колективи (Бургаският театър), има спрени филми преди премиера (“Животът си тече тихо” на Бинка Желязкова и Христо Ганев), прибрани от прожекции след премиерите (“На малкия остров” по сценарий на Валери Петров и “Невероятна история” на Радой Ралин) или жестоко цензурирани („Кит“ на Петър Б. Василев).

Показват се малкоизвестни и неизползвани досега исторически документи. Използвани са документи и фотографии, съхранявани в Държавна агенция “Архиви” и Комисията по досиетата, кинокадри от Българската национална филмотека, сайта “Изгубената България”, както и от частни архиви на семейство Пауновски, семейство Акьови, архивът на Радой Ралин, архивът на Веселин Байчев, архивът на Владимир Люцканов и Антоанета Бочурова и др.