Текст и снимка: Елица Върбановска

Иван Караджов – ученик в седми клас на Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч, стана победител в регионалната квалификация на състезанието по правопис на английски език – Bulgarian National English Spelling Bee. Думата, с която Иван победи, е “viewpoint”. За трети път гимназията бе домакин на регионалния етап, в който участваха 60 ученици от Велико Търново, Плевен, Свищов, Кнежа, Габрово, Летница, Троян, Севлиево и Ловеч. Всички те показаха отлични знания и концентрация в много оспорвано и напрегнато състезание.

 

Участниците и учителите-координатори получиха специални грамоти, а тримата победители – медал и право на участие във финала на състезанието, който ще се проведе в София на 28 април за осма поредна година. Там най-добрите състезатели от цялата страна ще премерят сили за първото място. Класиралите се за финала ученици, заедно с техните преподаватели по английски език ще получат специална награда от организаторите – летен езиков лагер.

Националното състезание по правопис на английски език (Bulgarian National English Spelling Bee) се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” и се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година, като броят на участниците само в САЩ надхвърля 11 милиона. Освен в САЩ, състезания по правопис се провеждат в много други страни по света.