За трета поредна година Ловеч е домакин на кръг от Националното КЛЕТ състезание по немски език, което се провежда в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ на 29 май 2021 г. Тържественото откриване на Националния кръг на IX национално състезание стана на 28 май вечерта, като кметът Корнелия Маринова откри събитието:

„За мен е удоволствие за трети път да ви приветствам в Ловеч. Както е известно, от 2019 година състезанието акостира в нашата Езикова гимназия. Преди то се провеждаше в столицата. Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ е известна с факта, че е първото езиково училище в страната, което слага началото на чуждоезиковото обучение. Форматът на състезанието включва пет нива, като всяко съдържа определен брой компоненти и задачи според трудността. Най-ценното е, че тези състезания изправят участниците пред реалните възможности на езика.“

Кметът припомни мисълта на английския писател Дейвид Мичъл, че да говориш само на един език е затвор, и приветства свободата чрез повече езици да разширяваме своя свят!

Поздравления към състезателите поднесе Владимир Колев, управител на издателството КЛЕТ –България. В откриването взеха участие Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, както и директорът на гимназията Радослав Хитов. Художествената програма съдържаше индивидуални изпълнители и танцов състав.

След официалната част участващите наблюдаваха спектакъла „Звук и светлина“ върху Ловешката средновековна крепост.