Документалният спектакъл „Той! Левски“ ще бъде представен на 19.02.2019 г., вторник, от 18 часа в салона на ловешкия театър. Входът е свободен.

Целият творчески потенциал на институцията е включен в „оживяване“ на паметни документи за Васил Левски. За първи път през последните години професионалният театър в Ловеч участва в събитията по повод годишнината от гибелта на Апостола със своя професионална постановка.

„Акцентът на спектакъла е главно върху народопсихологията, върху корените на масовите нагласи са свобода, които и днес са живи, сподели директорът на театъра Биляна Петрова. Левски тогава преобръща масовото настроение на населението, което първоначално е било, че освобождението не може да се случи. Но всъщност неговата идея продължава да работи и след смъртта му.“

За драматургията са използвани документи, спомени и художествени факти, за което са помогнали специалистите от РИМ – Ловеч.

Думите на Апостола често са част от колективната изява на актьорите, но самата роля е поверена на Тодор Беров, който има и външна прилика с героя.

Режисьори на спектакъла са Биляна Петрова, Кристиана Бояджиева и Дарко Ковачевски. Мултимедията е на Николай Димитров и Мартин Христакиев. Музикалното оформление пък е на известния композитор и преподавател Асен Аврамов. Ето какво сподели той за музиката:

„Използвали сме черковнославянски и византийски песнопения, както и народни песни. На финала звучи и любимата песен на Левски „Отдавна ли си момне ле, калугерица?“ При тази песен има една интересна подробност. От мои познати фолклористи знам, че тогавашната мелодия отдавна е загубена, защото не е записвана. Днес мелодията е друга, но текстът е същият и ние я знаем като любима песен Апостола.“

На практика тази подробност говори колко трудно е за съвременника да си представи онези времена преди 146 години, когато България загуби своя Апостол на свободата. С оживялото слово на Апостола в спектакъла „Той! Левски“ това може да стане по-лесно. Финансирането на постановката е благодарение на Община Ловеч.