Министър Мариана Николова: Залагаме на вътрешния туризъм, малките места за настаняване трябва да бъдат много рекламирани

Областният управител Ваня Събчева придружаваше вицепремиера в изненадващата проверка

Ние залагаме отново на вътрешния туризъм, затова трябва да популяризираме този район. Хората си харесват Балкана и като ходят до Троянския манастир, могат да идват в Априлци. Това обяви днес на среща в планинската община вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова. Тя направи изненадваща проверка на места за настаняване с Априлци, като бе придружавана от областния управител Ваня Събчева и кмета Тихомир Кукенски.

Вицепремиерът призна, че съществува дефицит по отношение на рекламата на малките населени места за настаняване, нещо, което според нея ще се промени и те ще бъдат включени в стратегическия план, който тя предлага. Николова изрази задоволство от факта, че малките места за настаняване в Априлци в момента са заети, и призова да се спазват всички противоепидемични мерки, за да бъдат хората спокойни и да се наслаждават на природата и почивката си.

По време на работното посещение министърът на туризма лично се увери в спазването на противоепидемичните мерки в къщи за гости и хотели, че утвърдените и въведени правила за работа се спазват стриктно, като се прилагат безкомпромисно всички заложени мерки за дейност, наложени заради разпространението на корона вируса. Тя бе категорична, че е изключително важно да се прилагат разработените указания за дейност от Министерството на туризма, само така може да се гарантира сигурността на туристите и заетост на местата за настаняване.

За първите 2 месеца от зимния сезон в община Априлци са пренощували над 1100 туриста, като спадът е 29% по данни от ЕСТИ. Най-сериозно е намалението на туристите в хотелите – 84%, а при къщите за гости то е едва 9% за периода декември 2020 г. – януари 2021 г. Къщите за гости са безспорно водещият избор за туристите в община Априлци, като в тях са пренощували 68% от туристите в общината за първите два месеца от зимния сезон. Това прави малко под 800 туристи за двата месеца.