uchitelikmet2405137 Отпразнувахме тържествено 24 май

За пръв път в Ловеч почетната значка на града се дава на учители. Тази година това се прави за доказани резултати в урочната и извънкласната работа на 6-има педагози от ловешки училища, които са с особен принос за издигане престижа на Ловеч с високите си постижения. Наградите се присъждат по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Връчи ги днес кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев.

Носители на отличието са Емилия Велчева от ЦДГ „Зора“, Светослава Петкова от ОДЗ „Слънце“, Снежана Генова от Природоматематическата гимназия, Хинко Илиев от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Генко Петров от Общинския детски комплекс и Юрий Кузманов от СОУ „Св. Кл. Охридски“.

С почетната значка на Ловеч се отличават според Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания граждани с принос за развитието на града и общината. Награждаването на учителите стана по време на официалното откриване на празника на площад „Тодор Кирков” в квартал Вароша.

„Днешният 24 май е най-българският празник. Защото нашата малка по територия и население, но голяма по дух, помъдряла от вековете, страна е защитила правото на всеки народ да слави Бога на своя език, да има своя писменост и книжнина.“ С тези думи кметът се обърна към събралите се на площада в квартал Вароша граждани. Той посочи, че днес ние, ловчалии, сме още по-горди, защото „точно тук, в ловешко училище, за пръв път прозвучава мелодията на празничния химн на българската просвета и култура „Върви, народе възродени”. Кметът поздрави всички, които „с думи, с щрихи, с мелодия или танц описват историята на живота си, на нашия живот, по страниците на вечността“. „Просветата и културата са тези, които ни правят по-добри, по-щастливи, по-упорити, по-съвършени и по-зрели – каза още кметът. – А точно тези качества са ни тъй нужни днес, когато страната ни е в криза. Без хората, притежаващи такива добродетели, опасността да изпаднем и в криза на духа е огромна.“ Казанджиев изрази увереността си, че ние, българите, сме силен народ и ще преодолеем и поредното предизвикателство пред морала и съвестта си. И честити празника на всички, които „градят пътя към безсмъртието с частица от душата си“.

Преди това кметът поведе от Градската градина празничното дефиле на дейците на просветата и културата и на представителни групи от ловешките училища. При пристигането във Вароша бе проведен парад на ученическите знамена.

Учениците, техните учители и всички празнуващи днес бяха поздравени и от началника на Регионалния инспекторат по образование Райко Райков. Той благодари на община Ловеч за грижите към средното образование, на директорите на училищата за правилните управленски решения и на учители и ученици за добрите резултати в училище и на състезания. „Днешният ден – подчерта Райков – е символ на достойнство, традиция и духовност”.

uchitelikmet2405132„Учете неуморно своя език и история, за да станете истински граждани на една от най-старите държави в Европа – България” – обърна се към учениците генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов, специален гост на Ловеч за честванията на 24 май. От името на жителите на Лотошинския муниципален район, Московска област, поздравления за празника отправи другият специален гост на Ловеч – първият заместник на Главата на Лотошино Вера Вдовина, която пожела „да съхраним безценното достойнство на славянската дружба, култура и език”.

Заедно с Вдовина в Ловеч са още Сергей Широков, председател на Комитета по култура и младежка политика на администрацията на Лотошинския муниципален район, Лариса Шупорина, председател на организационно-информационния комитет в Лотошино, победителите в съвместния между Ловеч и Лотошино конкурс за детска рисунка, посветен на 135-годишнината от Руско-турската освободителна война, Елизавета Стрежнева, Юлия Попова и Виктория Щеповалина, възпитанички на Лотошинската детска школа по изкуствата, и преподавателката им Наталия Лукина. Днес малките художнички получиха наградите си от кмета Казанджиев. Той награди и победителите от българска страна в конкурса – Анастасия Ковальова, Полина Любенова и Лиляна Цанова и техните преподаватели Тони Христов и Костадинка Райкова. Работите на наградените руски момичета може да се видят заедно с рисунките от пленера „Мостове”, подредени пред сградата на областния управител.

Сред гостите на празника днес бе и депутатът Димитър Горов.

 

За наградените с почетната значка на Ловеч учители:

 

Емилия Велчева

Старши учител с над 30 години педагогически стаж. За този период доказва, че учителската професия е нейна вътрешна потребност. Колеги и родители я определят като съвременен педагог, много комуникативен, творчески прозорлив, с усет към новото и нестандартното. Наградата е признание за нейния труд в изграждането на няколко поколения в ЦДГ „Зора“.

 

Светослава Петкова

Старши учител в ОДЗ „Слънце“. Активен участник в научно-практически конференции по предучилищно възпитание, в инициативите, организирани от детското заведение и общината, работи по редица проекти. Отговорна към новостите в съвременните модели на педагогическо взаимодействие.

 

Снежана Генова

Преподавател по физика и астрономия в ПМГ. През тази учебна година нейни ученици печелят призови места в две национални състезания. Учител със задълбочена научна и методическа подготовка. Дългогодишен преподавател с доказан авторитет.

 

Хинко Илиев

Преподавател по физическо възпитание и спорт в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Учител с безспорни професионални постижения. Негови възпитаници са с призови места на общински и областни турнири по шахмат и волейбол, участниците в републиканския турнир „Млад огнеборец“. Шампионите от републиканските турнири по борба в Стара Загора, Враца и Сливен са негови възпитаници. Носител е на наградата на министъра на спорта Свилен Нейков – плакет за постижения при работа с деца в областта на спорта. Учител с изключителна грижа за задържане на учениците в училище, умело справящ се с проблема и възпитаващ у децата дисциплина.

 

Генко Петров

Инженер, учител по моделизми в Общинския детски комплекс. Доказан професионалист в своята област. Възпитаниците му от отборите за деца и за юноши  станаха само преди дни републикански шампиони за 17-и пореден път по авио- и ракетомоделизъм. Негова ученичка е на първенец в третия национален конкурс за мултимедиен продукт „Върви, народе възродени“.

 

Юрий Кузманов

Дългогодишен учител по история в СОУ „Св. Кл. Охридски“. По негова инициатива и с личното му участие е създадане колекция с обществена значимост, проследяваща дългата история на училището. Автор е на книга за най-новата история на Гимназията. Тази година негов възпитаник се класира на първо място в националния ученически конкурс за мултимедиен продукт „Върви, народе възродени“.

1 коментар

  1. Честито на колегите!
    Юрий, трябва да почерпиш на сбирката на класа. Ти си нашата гордост!

Comments are closed.