За поредна година Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” определи   наградите „Читател на годината”. По  традиция те се раздават в навечерието на светлите рождествени празници . Номинирането е на база безпристрастна актуална статистика за четенето чрез автоматизираната система за заемане на литература.

В първа възрастова група при най-малките  (до 10-годишна възраст) бе отличена Кристиян Пламенов Василев  от ОУ „Васил Левски”.  Във втора възрастова група, деца от 11-13 годишна възраст,  за Читател на 2020 година, е номинирата Леонор Вълкова. Тя заема и почетното 2-ро място в компютърната извадка за период от 1 година. Всъщност в тази извадка няма читател от нейната възрастова група, който да е в състояние да й бъде конкурент. Леонор е страстен, запален читател.

След „Хрониките на Нарния” и поредицата на Рик Риърдън „Изпитанията на Аполон”, се насочи към епичната поредица на Джордж Р. Мартин „Песен за огън и лед” (по-известен е филмът „Игра на тронове”, „Игрите на глада” – Сюзан Колинс, и продължи с фентъзи-романите, които вълнуват и привличат вниманието на тийнеджърите.

При възрастните в категория „Дългочетие” за 2020г. беше отличена Клавдия Йотова Борисова. Тя е читател на библиотеката повече от 20 години. За нея може  да се каже, че Клавдия без книга не може. През цялото това време е била чест посетител в отдел „Заемна”. Тази своя любов към книгите е предала и на своята дъщеря Цвета, която също е   дългогодишен читател на ловешката библиотека.

В следващата категория „Млад читател” е номинирана  Теодория Атанасова Ластарджиева.Тя е едно чаровно, интелигентно 20 годишно момиче, което обича да чете. От малка е читател на библиотеката. Интересува се, не само от тийнейджърски книги, но така също и от класика, и от книги на различна тематика.

В категория „Четящо семейство” през 2020г. беше отличено едно младо семейство, което е чест посетител в отдел „Заемна”.  Василена Христова Казакова-Декова  и Александър Лъчезаров Деков са изключително будни и винаги запознати с новостите на българския книжен пазар. Тяхното отношение към книгите и към библиотеката проличава и в тяхното участие в инициативите и събитията, които организираме.

През 2020 година класацията за най—предпочитани заглавия са: „Кръв от къртица” на Здравка Евтимова, „Времеубежище” на Георги Господинов и поредицата за „Гениалната приятелка” на Елена Феранте.  Най-търсен автор се оказа Фредрик Бакман.

Класация на най-четените заглавия в Детски отдел за поредна година е „Дневникът на един дръндьо” на Джеф Кини , следван от „Разкази” на Йордан Йовков и „Български народни приказки”. За най-предпочитан детски автор : Джеф Кини, ЕлинПелин и Астрид Линдгрен.

За девета година отдел „Заемна”  проведе играта „Познай книгата”. Тази година обединяващата тема за романите беше „Известни романи антиутопии”. В продължение на четири седмици се предлагаха по два цитата от различни романи, чиито герои оставят следа във всеки от нас. В играта се включиха  над 20 участници.

Трима от отговорилите правилно, бяха изтеглени чрез жребий. Ваучер на стойност 30 лева за закупуване на книги спечелиха Светломира Гачева, Цветелина Цонкова и Виктор Чулев.

Всички наградени могат да получат своето отличие след 29 декември 2020 г.

  Екипът на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” поздравява своите най-добри, активни и верни читатели, желае им много здраве и късмет през 2021-та година. В делник и в празник нейните врати са отворени за всеки, който търси знание или изява, иска да сподели идеи, нуждае се от информация.