И тази година, за пети пореден път, областна администрация – Ловеч, провежда инициативата „Нощ на литературата“. Това е международно събитие, целящо да популяризира съвременни европейски автори и да стимулира четенето. Провежда се по едно и също време в различни европейски градове. У нас известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“.

В Ловеч читателските гнезда тази година са ОУ „Васил Левски“, Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ и арт кафе-книжарница „При Роси“. Избраните книги са „Невидимото дете“  на Тубе Янсон, „Актриса“ на Ан Енрайт и „Трудни любови“ на Итало Калвино. Откъси от тях ще четат директорът на Драматичен театър – Ловеч, Биляна Петрова и актьорите Диана Спасова и Деян Жеков.

Областната администрация реализира тази инициатива, привличайки различни институции за партньори. Точно за нея миналата годината администрацията получи награда – второ място в конкурса за добри практики в държавната администрация на Института за публична администрация в категория „Социална отговорност“ за практика, която служителите прилагат в полза на обществото.

Датата на събитието е 27 септември и тогава Ловеч ще стане част от десетките европейски градове, в които се чете европейска преводна литература. България се включва в инициативата за 12-и път.