plod2005147На 19 май от 17.30 часа в квартал Вароша се проведе заключителното събитие по повод финала на проекта „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението”. Участниците ще запомнят проекта с многото шеги, забавни игри и любопитни факти и истории, които мотивираха млади и стари да хапват по-често пресни плодове и зеленчуци и да ги включват по-ефективно в ежедневното си меню.

Лора Караджова, специален гост на събитието, създаде много настроение с песните си на площад „Тодор Кирков“. Присъстващите се забавляваха с „колелото на късмета“, което определяше теглото на кой плод трябва да познаят участниците, за да получат награда – екзотични плодове – изненада за малки и големи. В събитието участва и местният мажоретен състав и духов оркестър към училище СОУ Св.Климент Охридски с ръководител Тотко Рогашки. На участниците в събитието традиционно бяха раздадени 1000 кг пресни плодове и зеленчуци.

plod2005146 За две годиини от старта на проекта през юни 2012 г. на територията на двете пилотни общини за България – Ловеч и Троян – се проведеха общо 380 кулинарни демонстрации – във всяка от 20-те организации, участници в проекта, 12 събития и бяха раздадени повече от 25 тона плодове и зеленчуци.

Училища, детски градини, бременни и организации и сдружения на възрастни хора от двата града се включиха активно в проекта. Те се научиха сами да приготвят някои лесни и бързи ястия и осъзнаха колко важни са плодовете и зеленчуците за тяхното здраве. Участваха в множество викторини и забавни игри и неусетно станаха фенове на здравословната храна с повече пресни плодове и зеленчуци.

Проект „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението се реализира по инициатива на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисияпилотно в България, Словакия и Румъния.

В България проектът се изпълнява от ПР Агенция Янев и Янев. Местният партньор за Ловеч е Фондация „Център за социални и икономически инициативи”, аза Троян – Сдружение „Знание“.