Общо 477 души са заразените с коронавирус в България до момента. През изминалото денонощие диагностицираните с положителна проба за COVID-19 са 28 души. От тях 8 са приети в болница. За последните 24 часа нови заразени има в следните градове: София – 21; Пловдив – 2; Смолян – 2 ; Бургас – 1; Кърджали – 1; Велико Търново – 1.

Излекуваните пациенти са 30.

Има и два случая на починали с коронавирус у нас. Това е 81-годишен мъж от Стара Загора и мъж в “Пирогов”. Той е издъхнал в болницата в четвъртък. Бил е приет с декомпенсиран диабет и кетоацидоза. „Проявил е белези на коронавирусна инфекция и такава на дихателните пътища. Много бързо е развил двустранна бронхопневмония и дихателна недостатъчност“, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Оперативния щаб.

След проведеното тестувано на народни представители и контактувалите с тях стана ясно, че и съпругата на Хасан Адемов от ДПС е заразена с вируса, обявиха на брифинга.

„В четвъртък в „Пирогов“ е приет и арестуван мъж, който има признаци на коронавирус. Той е изследван. Постъпило е и дете на 4 години с двустранна бронхопневмония и с изливи в белите дробове. Все още обаче не е интубирано. То също трябва да бъде изследвано”, каза още генералът.

Той обяви, че повечето тестове, с които се работи във ВМА и в другите болница, са от дарения. „Вчера ми се обади Цвета Караянчева и ми съобщи, че ГЕРБ иска да си заплати тестовете“, поясни Мутафчийски.