За втора поредна година областна администрация – Ловеч, е партньор на инициативата на сдружение „БГ Бъди активен“ Европейски ден на спорта в училище. Тя ще бъде реализирана на 24 септември в учебни заведения в България и Европа. Денят е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови начини за физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ на всеки участник.

Областната администрация като партньор ще работи за популяризирането на събитието в област Ловеч. Кампанията е промотирана чрез собствените комуникационни канали – на интернет страницата www.lovech.government.bg вече е наличен с линк към www.bgbeactive.org, както и на фейсбук страницата на администрацията. Уведомени са РУО – Ловеч, и общините от област Ловеч за разпространение и популяризиране на събитието сред училищата. А след получаване на отчетите на екипа на „Бг Бъди активен“ администрацията се ангажира да отличи училищата с най-голям принос от областта.

Европейският ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActiv. Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта. От 2014 г. насам са участвали близо 500 хиляди ученици, като кампанията е достигнала до над 2 милиона души. През 2020 г. въпреки предизвикателствата на пандемичната обстановка са се включили 77 хиляди ученици с близо 8000 преподаватели от 390 училища, събитието се е провело в повече от 200 населени места у нас.