denhaag7051511Павлин Иванов

Следя с интерес събитията около Трета глобална седмица за пътна безопасност, която се провежда в България в периода 4-10 май 2015 г. Същевременно имах възможността да пътувам в сърцето на Европа с автомобил през Холандия, Белгия и Франция, където нуждата от такива ПиАр събития е сведена до нула.

Днес, ще се опитам да обясня, защо в нормалният свят всички, без изключение спазват правилата за движение, а в България, независимо какви са законите, независимо колко брошурки са раздадени, резултат няма и няма и да има.

Разликата между България и нормалните страни е фундаментална! Това едва ли изненадва някого, но трябва да бъде отбелязано.

На запад, най-важното е, че държавата е наложила правилата да важат за абсолютно всички! Без изключения! Органите на реда са безкомпромисни към всяко нарушение! Няма мой или твой човек. Няма „ама аз бързам“. Няма „ко праим сеа“.

Условията

eeuroad705151Пътищата са безупречни! Дупка няма как да бъде видяна, дори да бъде систематично търсена. Няма глупаво разположени и безумни като идея пътни знаци! Маркировка и осветление има почти навсякъде. Указателните табели и хоризонталната маркировка са направени така, че дори да си много тъп, почти да няма шанс да се объркаш. Потокът автомобили се регулира умно, трафикът се следи и при нужда, разположените по всички пътища светлинни табла информират с каква скорост трябва да се движиш, след колко време ще пристигнеш, какъв е проблема с трафика, ако има такъв.

Жива полиция просто няма! За над хиляда километра, видях само една единствена патрулка! Но може да бъдете сигурни, че ако стане някаква катастрофа или има някой идиот на пътя, за минути, незнайно откъде се появява полиция и бързо и ефективно си свършва работата.

Независимо дали си турбо гъзар с „Мазерати“ или караш някакво старо „Опелче“, ограниченията на скоростта важат и за двамата шофьори!

fr
fr

В момента, в който подадеш мигач с намерение да се престроиш в друга лента, колите ти дават път. Без изключения! Ти правиш същото! Без изключения!

Трафикът е доста интензивен, но катастрофите са рядкост, а когато ги има, те са по-скоро резултат от монотонното шофиране в бързо движеща се колона и малко невнимание, отколкото поради проява на някой джигит.

Не случайно „западняците“ категорично не могат да карат в България. Дупките ли да избягват, безбройните тъпанарски табели ли да гледат, за крита патрулка в храстите ли да се стряскат или да избегнат някой пълен идиот, който иска да ги изпревари от ляво.

Мисълта ми беше за безопасността. В Европа, тя няма нужда да бъде подтиквана, подбутвана или захранвана с листовки и брошурки! Тя е наложена с железен ред, стриктно спазване на правилата, жестоки глоби, перфектни условия за пътуване!

В градовете е малко по-различно

denhaag705151Например в Холандия, пешеходеца е доста онеправдан. На първо място, предимство имат велосипедистите, които карат доста бързо, безкомпромисни са към движещите се пешком, особено по безкрайни и изключително добре поддържани мрежи от велоалеи.

Случва се доста често, пешеходците да преминават на червен светофар, което е единственото традиционно нарушение както в Хага, така и в Париж. При условие разбира се, че на платното няма автомобили.

Но дори и по невнимание да пресечете на червен светофар, всички спират и ви дават път! Без бибиткане, без псувни, без агресия. Някаква страна нормалност при такова нарушение на правилата.

Отново за условията в градовете

Всичко, както предполагате е организирано умно, някак естествено и нормално. Тротоарите са широки и чисти, улиците са добре маркирани и осветени, знаците са много малко, но са поставени така, че да вършат перфектно предназначението си.

paris705151Коли на тротоарите има единствено там, където може да се паркира законно. Но и това е направено така, че за пешеходците да има достатъчно място за движение и то без да се притесняват за безопасността си.

На всеки светофар, като пешеходец, може да натиснеш бутончето, за да светне зелено и да не чакаш много. Има звуков сигнал, който да е в помощ и на незрящите хора.

Полиция и патрулки, хей така да правят проверки или да гонят някакъв измислен план, просто няма! Полиция има единствено там, където има нужда от нея. Всеки полицай говори поне два чужди езика, ще те упъти с усмивка и добронамереност, ще ти бъде от полза винаги от полза.

Респектът към полицията е огромен! Няма как да видите спряла патрулка неправилно! Няма да видите до водача й, някой негово приятел да му говори или да бият лафа! Като при нас, нали?

denhaag705153Пиша всичко това с една много проста цел – тук, в Европа, всичко много отдавна е направено така, че да бъде полезно за всички. Безопасността не е медийно понятие, а просто резултат от много мислене, конкретни и точни действия, сериозна работа, безкомпромисно отношение към всеки един нарушител на пътя, при почти идеални условия за придвижване с автомобил, велосипед или пеша!

Ние, в България се опитваме да откриваме топлата вода и то по супер сбъркан начин – да отчетем дейност, да изпълним плана, да влезем в новините. Всичко това е напълно безсмислено и неработещо!

Необходими са само няколко прости нещица – добри условия, умно поставени пътни знаци и табели, железен ред и абсолютна безкомпромистност към всеки един нарушител!

 

Има и друго

Сещате се за случай в Ловеч, когато депутат беше заловен да кара в много нетрезво състояние автомобила си, нали? В нормалните държави, кариерата му приключва още с духането на дрегера и никой, никога няма да чуе повече за него!

У нас … същата тълпа хора, които са го избрали веднъж, отново гласува за пияният и осъден шофьор за да стане отново депутат?!?!

Та и от самите граждани и селяни зависи всичко, не е виновна само държавата ни.

А и нали се сещате, че в нормалните страни, никой не тръгва да обяснява на пияните шофьори с листовки, че да се пие и кара е лошо?

 

Искам да завърша с това, че безопасността за движение се постига с ум, воля и адекватни действия, а не с листовки, празно говорене в медиите и евтин и глупав ПиАр!