Защо светът е сив, като може да е цветен – това е водещото мото, с което Превантивно- информационният център за борба с наркотичните вещества съвместно с Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  към Община Ловеч организираха  и проведоха конкурс- изложба с участие на ученици в две възрастови групи: 4 – 6  и 7 – 9 клас.

По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември е Международен ден за борба с тютюнопушенето. Чрез него се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на своите близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Слогана на конкурса „Защо светът е сив като може да е цветен“ даде възможност на децата и младежите да разгърнат въображението си и да изразят мнение и покажат отношение към тютюневата епидемия обхванала съвременното общество.

За участие в конкурса се приеха 38 рисунки. Творбите  се оцениха от петчленно  жури, което определи призьорите в инициативата, а именно-  в целева група ученици от 4-6 клас:

I-во място –София Асенова Асенова  5 клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“

II-ро място –Александра Иванова Иванова  5 клас от ППМГ – гр. Ловеч

III-то място –Виктория Калоянова Присадашка  5 клас от ОУ „Христо Никифоров“

Поощрителна награда –Виктория Йонкова Пейкова 4 клас СУ „Св. Климент Охридски“

В целева група  ученици от 7-9 клас:

I-во място –Евалин Хайредин Берова 9 клас от ПЕГ „Екзарх Йосиф I„

II-ро място –Мартин Петров Невянов  7 клас от СУ „Св. Климент Охридски“

III-то място – Дамяна Пламенова Видолова  9 клас от ПЕГ „Екзарх Йосиф I„

Поощрителна награда –Вероника Мирославова Алексиева 9 клас от ПГИТУ-гр. Ловеч

 

С творбите  се организира изложба в Художествена галерия Ловеч. Експозицията беше открита точно на 21 ноември-Международен ден за борба с тютюнопушенето. В същия ден се наградиха победителите на официална церемония. На събитието присъства д- р Димитър Димитров – директор Дирекция  „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“ към Община Ловеч, който лично поздрави и награди отличените ученици. Произведенията на подрастващите ще бъдат изложени в художествената галерия до 30 ноември.

Равнищата на тютюнопушене сред младежите са: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30% са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС. Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.