Павлин Иванов

Вчера Община Ловеч допуснала „техническа грешка“ и сбъркала собствената си заповед. Днес, нова заповед, надяваме се този път коректна. Също днес, Община Ловеч казва в официално изявление, цитирам „Община Ловеч съобщава на представителите на малкия и среден бизнес, че единственият компетентен орган на територията на общината по повод какви противоепидемиологични мерки могат да се въвеждат или да отпадат е директорът на съответната регионална здравна инспекция.“

Истината обаче е малко по-различна. Със своя заповед Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев – РД-01-124/13.03.2020 г. казва, цитирам:

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Дебело подчертавам, че в заповедта се казва „Преустановяват се посещенията“. С други думи, забранява се на хората да посещават изброените заведения. Това не е забрана за работа на обектите, а на клиентите да ходят там.

Още същата вечер, на ловешките кафета, ресторанти, търговски обекти, беше раздаден лист от името на Община Ловеч (вижте снимка на документа). Този лист не е ясно дали е заповед, инструкция, упътване, молба, към търговските обекти, но дори този най-вероятно умишлен пропуск, не е толкова важен.

Важен е текста, с който Община Ловеч казва на търговските обекти, цитирам:

„… следва да ПРЕУСТАНОВИТЕ дейността си, считано от 13.03.2020 до 29.03.2020 г.“ (първоначалния краен срок на извънредното положение) и се прави препратка към заповедта на Ананиев. Припомням,  че там се казва, че „Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти ….“

Министъра забранява на хората да посещават търговските обекти, кмета заповядва да обектите да ПРЕУСТАНОВЯТ работа!

Пиша всичко това, защото не е честно спрямо малкия бизнес в Ловеч, кмета Маринова първо да му забранява да работи, а после да обяснява, че единственият компетентен да разрешава или забранява бил РЗИ. Не казвам, че е откровена лъжа. Просто, не е честно да се бяга от отговорност!

В тази връзка, нека видим и КОЙ е изразил писмено становище, че е СРЕЩУ възобновяването на работата на баничарниците и търговските обекти за бързо хранене.

Няма да се изненадаме, нали!  Кмета Корнелия Маринова и нейния Общински щаб!

Нека представителите на малкия и среден бизнес знаят истината. В протокола от проведеното извънредно неприсъствено заседание на Областен кризисен щаб по здравеопазване на 13.04.2020 г. , виждаме, че заседанието е свикано заради постъпили запитвания за възобновяване на използването на вендинг-автомати от „Юнион вендинг“ ЕООД и „Дермански“ ЕООД.

Заседанието има три точки:

  1. Предложение от Областен управител да се вземе решение да бъде отменена т. 3 от Заповед № РД-01-64/31.03.2020 г на РЗИ-Ловеч, във връзка с постъпили запитвания за възобновяване на използването на вендинг-автомати от „Юнион вендинг“ ЕООД и „Дермански“ ЕООД, получено становище от РЗИ-Ловеч с наш вх. № ДС-95(2)/03.04.2020 г. и становище от ОДБХ наш вх. № РД-03157(215)/10.04.2020 г.;

Докладва: Областен управител, ОДБХ Ловеч

  1. Взимане на решение да се даде разрешение за възобновяване на работата на баничарници и др. обекти за бързо хранене, които произвеждат храна за консумация, приготвена в тях, при спазване на условията посочени в т.1.1 от Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на МЗ(консолидиран текст публикуван на https://coronavirus.bg) и Заповед № РД-11-816/01.04.2020 г. на БАБХ;
  2. Разни.

 

В протокола четем още:

Получените материали по точките от дневният ред са изпратени с писмо наш изх. № РД03-227(28)/10.04.2020 г. до членовете на Областния кризисен щаб по здравеопазване и Общинските администрации за коментари и становища в срок до 10.00 ч. на 13.04.2020 г.

 

В указания срок за коментари и становища е получено такова само от Община Ловеч, което е обсъдено на Общински оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавирус на територията на Община Ловеч, като от щаба не са съгласни по т. 1 от Дневният ред за отпадане на т. 3 от Заповед № РД-01-64/31.03.2020 г на РЗИ-Ловеч и т. 2 Взимане на решение да се даде разрешение за възобновяване на работата на баничарници и др. обекти за бързо хранене.

 

Толкова за разбирането на кмета и Община Ловеч на представителите на малкия и среден бизнес. Толкова и за лицемерието!

Тук може да видите:

  1. Протокол от проведеното извънредно заседание на Областния щаб на 13.04.2020 
  2. Листът, подписан от Корнелия Маринова, с който търговските обекти СЛЕДВА ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ДЕЙНОСТТА СИ