Галя Лалева

Обогатени с нови знания и умения, с впечатления от един непознат доскоро свят и със създадени нови приятелства се завърнаха от участието си в творчески лагер в Белфаст възпитаниците на СУ „Св.Климент Охридски“ в Ловеч. Заедно с връстници от Полша и Северна Ирландия по проекта Short Cut – Млади режисьори снимат града си, финансиран от програма   Еразъм, те участваха в майсторски класове, ателиета за заснемане, монтаж и звук на филм. Основната им задача бе да направят кратък филм за Белфаст – домакините от Nerve Centre заявиха, че очакват да видят онова, което живеещите в града не забелязват, защото са свикнали с него. При представянето в последния ден от лагера кратките филми откроиха интересни зрителни ъгли и талантлива интерпретация на видяното. Имаше кадри от Ботаническата градина, Виенското колело, графитите, с които е богат градът. Учениците споделиха как са им хрумнали идеите, какви трудности са срещнали при осъществяването. В един от филмите бяха използвали идеята за камбанката, която откриха в името Belfast заради първата съставка, на която го разчлениха при обсъждането – bel, и използваха керамичните звънчета, които българските ученици им подариха за спомен.

Представен бе и филмът за старото кино в Ловеч, който получи заслужени аплодисменти. Лагерът завърши с рефлексия, участниците споделиха как са работили през учебната година, какви трудности са срещнали, с какво са се обогатили, колко емоционално е било кино приключението.

Пребиваването в Северна Ирландия бе свързано и с много други незабравими преживявания – целодневна екскурзия до природни феномени, игра на боулинг, ядене на суши с клечки.

По проекта СУ „Св.Климент Охридски“ е партньор заедно с Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф.Беньо Цонев“ на  Арте Урбана Колектив – София. Затова и в краткото си филмче – изненада към ръководителите /координатора за България на проекта Ралица Асенова, режисьорите ментори Мария Дачева и Еви Карагеоргу, Албена Йончева от Регионалната библиотека и ръководителя на киноателието при училището Галя Лалева/ Ана, Глория, Денизе, Джесика, Мартин, Моника и Ралица са написали: „ Благодарим ви, защото научихме много и разбрахме, че имаме потенциал!“.

Проектът продължава, ще бъдат  разработени педагогически ресурси и книга с добри практики.