Заседание на Областната комисия за безопасност на движението се проведе по заповед на Областен управител. То бе водено от нейния председател зам.-областния управител Бойко Пъдарски.

Отново апелирам за активност от страна на органите на реда за освобождаване на тротоарните площи за пешеходци. Специално обявихме миналата година, че кампанията „Да освободим тротоарите за пешеходци“ е целогодишна. Бях свидетел не само на съпротивата на шофьорите, но и на съпротивата на някои от общините. Надявам се този стрес да е преодолян и тази година да се активизираме всички и наистина да освободим тротоарите от неправилно паркираните коли, за да могат децата и родителите им, майките с колички, възрастните хора и всички пешеходци да вървят там, а не да се налага да слизат на пътното платно, за да преодолеят препятствията на паркирани безразборно автомобили.

Не се поддавайте и на недоволството на кметове само защото идват избори и те няма да искат да дават отговори на въпроси от рода „Какво направихте, за да осигурите места за паркиране“. Нека е ясно – те имаха цял мандат или поне една година след като обявихме кампанията, за да реорганизират движението така, че да обособят паркоместа по улиците. Пък и съм наясно, че не кметовете са виновни за това, че всеки собственик на кола иска да паркира пред дома си, коментира Пъдарски и призова за безкомпромисно отношение към нарушителите.

По време на заседанието представители на общините от област Ловеч, КАТ, ОО „Автомобилна администрация“ и Регионалното управление на образованието докладваха за мерките, които са предприели за безопасността на децата около училищата през новата учебна година и в първия учебен ден, когато по традиция оживлението е най-голямо – подновена е хоризонталната маркировка, подменени са пътни знаци, където това е било необходимо, ремонтирани са предпазни прегради и други елементи на пътната безопасност. Апелираме водачите да шофират внимателно в рамките на населените места и особено в районите на училищата и детските градини, както и пешеходците да бъдат особено внимателни.