Вчера под председателството на областния управител Виктор Стойчев, заседава областната епизоотична комисия. Тя беше свикана заради повишената епизоотична готовност във връзка  с болестта Африканска чума по свинете. На срещата беше представен и новият изпълняващ длъжността директор на ОДБХ – д-р Ангел Ангелов.

Комисията има за цел да сe самосезира и да извършва своевременно оценка на обстановката при наличие на информация, свързана с опасност от възникване на епидемии по животните в област Ловеч, като набелязва конкретни мерки за ограничаване на заразяването и ликвидиране на огнищата на поражения.

На същата са възложени и контролни функции над юридическите и физическите лица по изпълнение на набелязаните мерки за защита на животните, свързани с ограничаване на разпространението на заболяването.За резултатите от всяко заседание на комисията  се изготвя протокол, който се публикува на интернет страницата на Областна администрация Ловеч.

На заседанието д-р Ангелов представи актуалната епизоотична обстановка в страната и област Ловеч по отношение на заразни заболявания по животните, и в частност болестта Африканска чума по свинете.

След конструктивен разговор и обсъждане на най – често срещаните проблеми, комисията взе решение да бъдат свикани всички общински епизоотични комисии в област Ловеч за повишаване на осведомеността по отношение на ситуацията свързана с заболяването африканска чума по свинете. Местното самоуправление стриктно да  спазва заложените мерки в Плана за действия в България по отношение на животновъдните обекти за отглеждане на свине за лични нужди, като получава съдействието на официалните ветеринарни лекари и ОДБХ Ловеч. Служителите на ОДМВР Ловеч да следят за нелегалното придвижване на прасета, чрез извършване на проверки на превозните средства. Държавните  горски и ловни стопанства да информират ловните дружинки да бъдат бдителни и при съмнение за болестта незабавно да уведомят ОДБХ Ловеч.