Официално начало на учебната година за новия випуск на две Детски полицейски управления беше дадено на 17 октомври в Ловеч, съобщиха от ОД МВР. 34 ученика на възраст от 8 до 11 години от СУ „Тодор Кирков“ и ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч положиха тържествена клетва според Етичния кодекс на ДПУ.
Клетвата беше прочетена от олимпийската шампионка от Сидни 2000 Тереза Маринова, която гостуваше в Ловеч специално за случая. След това малките полицаи получиха светлоотразителни жилетки, значки и шапки с логото на ДПУ от ръководството на ОД МВР-Ловеч.
Официалната част на мероприятието включваше и подписване на Споразумение за партньорство между началникът на РУ Ловеч главен инспектор Златин Михайлов и директорите на двете училища: г-н Симеон Колев за СУ „Тодор Кирков“ и Милка Аладжова от името на ОУ „Христо Никифоров“.

Началото на Национална програма „Детско полицейско управление“ е положено през пролетта на 2016 год., а през м.юни 2018 год. успешно се дипломираха и малките полицаи от първия випуск.
Новите доброволци ще се обучават по Националната програмата „Детско полицейско управление“ през учебната 2018/2020г. по предварително изготвени графици от служители на МВР и директорите на учебните заведения. Партньори на МВР през двугодишния срок на обучението ще бъдат Министерство на образованието и науката, Българска православна църква, БЧК, Министерство на правосъдието и местните общини.
В обучението на малчуганите ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“, „Пътна полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР. Целта на националната инициатива „Детско полицейско управление” /ДПУ/ е децата-доброволци да получат знания и опит чрез участие в различни занятия и извънкласни форми, свързани с превенция и опазване на здравето и живота им, справяне с трудни ситуации в дома, на училище и на улицата. B пpoгpaмaта ca вписани още чacoвe пo бeзoпacнo пoвeдeниe нa пътя, ĸypc пo личнa зaщитa, ĸpиминaлиcтиĸa, yчacтиe в пoлицeйcĸи операции и др. Занятията ще се ръководят от училищни педагози и служители на МВР, както и от експерти от организации партниращи в програмата.

Гости на детския празник бяха директорът на ОД МВР-Ловеч ст.комисар Милен Маринов, зам. директорът на ОД МВР-Ловеч комисар Цв. Цанков, представители на РД ПБЗН-Ловеч, зам.областният управител на област Ловеч Илиян Тодоров, зам. кметът на община Ловеч Венцислав Христов, секретарятна Община Ловеч Даниела Цанова, гл.инспектор Златин Михайлов – Н-к РУ Ловеч , Ловчански митрополит Гавриил и олимпийската шампионка от Сидни 2000 – Тереза Маринова.