Започна историческият фестивал „Мелта – сенките на предците“ (30.06. – 01.07., събота и неделя), който се провежда на Ловешката средновековна крепост с участието на сдружение „Дукс Антика“. В първите часове на събитието с участниците се срещна зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, като им пожела успех и безоблачно време.

Двудневният фестивал предлага уникална историческа възстановка на живота на траките и римляните, като онагледява техния бит, занаяти и военно дело.

Атракциите включват стрелба с лък и хвърляне на брадва, схватки с мечове, запознаване с тогавашната мода, кулинарни изненади. На разположения на посетителите са инструктори, фризьори и консултанти.

Римските легионери се водят от центурион Красимир Маринов. Оръжията са ръчна изработка и автентични до най-малкия детайл.  Стремежът е максимално да възпроизведе живота на хората от онази далечна епоха, обяснява Красимир Маринов. Интересен факт е, че неговата дъщеря Стефани от дете участва във възстановките. Днес тя показваше  кожи от диви животни, които са ръчно обработени.

Сдружението „Дукс Антика“ от Свищов е създадено през 2016 г., но вече има опит от много исторически фестивали в страната  и чужбина. Групата е от около 20 мъже, жени  и деца, които участват във възстановките.

Както е известно, античният и ранносредновековен град Нове е предшественик на днешен Свищов. По-късно става столица на остроготска държава – федерат на Източната римска империя, резиденция на крал Теодорих Велики.

Днес лагерните атракции в Ловеч включват детски школи, стрелба с лък, занаятчийски презентации, пазар на роби, викторини с награди. В неделя ще има дефиле на антична мода, както и конкурс за най-добре облечен посетител.

За посетителите работи и павилион със скара-бира.