Град Ловеч бе първата дестинация за 2018 година, на която се спря Радослав Първанов – автор и продуцент на Националния проект. С изключителното съдействие на Регионален исторически музей – Ловеч младият габровски фотограф успя да заснеме своя първи сюжет от продължението на единствения по рода си фотопроект у нас.

Идеята на Радослав Първанов да разкаже за Столицата на Васил Левски – Ловеч датира още от първата част на проекта, но едва сега бе отредено време на предбалканския град. Добре планираните снимки от края на 2017 година се случиха през изминалите почивни дни – 20 и 21 януари.

Основен акцент от заснетите обекти бе възрожденският резерват “Вароша”.  Архитектурно – историческият ансамбъл, който е от най-старите квартали на Ловеч, е чудесна „арена“ за осъществяването на желания от автора сюжет.
Акценти на снимките, освен китните калдъръмени улички и Етнографски комплекс, са Драсова и Рашова къщи, храмът „Успение Богородично“, най-големият в България монумент на Васил Левски и ловешката средновековна крепост Хисаря. Може би най-значителният обект, който ще можете да видите в проекта, е Покритият мост над река Осъм, дело на майстор Колю Фичето.
Уповавайки се на архитектурната история от Възраждането, авторът добавя допълнително внимание върху Покрития мост, събирайки в проекта си голяма част от обектите, изградени от гениалният майстор от Дряново. Покритият мост в Ловеч е уникален и по вида си, и със своята история. Другите два много известни моста, построени от Колю Фичето, са този в Дряново и мостът на река Янтра в близост до град Бяла /Русенско/.
Красива пъстра ловешка носия и прекрасна осемнадесетгодишна ловчалийка бяха двата най-важни елемента за изграждане на образа на българката в Ловеч. Името на момичето е Ралица – умалено от Рала, една от разновидностите на „радостните“ имена Радо и Радко, по името на полското цвете ралица.  Ралица също е и народното име на съзвездието Орион.  Старите българи са смятали, че когато се появи съзвездието Орион, идва време за оран, за рало.
Чаровната българска мома се оказа родена за модел. Тя стоически понесе мразовития януарски въздух, за да покаже красотата на носията, с която бе облечена. С нея тя участва и в кадрите за филма по повод Продължението, който авторът ще създаде след края на снимачния процес на всички сюжети.
За творческата година на Национален проект „Аз съм Българка!“ – Продължението предстои много работа и посещение за снимки на много и различно обагрени кътчета от Земния Рай – България!

Скоро екипът на Национален проект „Аз съм Българка!“  ще анонсира пред публика и първото представяне на изложбата и проекта за 2018 година.

1 коментар

Comments are closed.