06Започнаха „Варошлийските вечери“ в Ловеч, които в своето издание под номер 11 се провеждат в дните от 19 до 21 септември. Откриването стана в четвъртък вечерта в изложбена зала „Покрит мост“ в присъствието на заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов. Традиционната инициатива през годините последователно представя ловешката градска култура от края на 19-ти и началото на 20-ти век във всичките й проявления – бит, архитектура, обичаи, облекло и кухня.

Тазгодишната експозиция слага акцент върху лозарството и производството на вино. Затова изложбата се нарича “Под лозницата. Лозата в битието на българина” и подредена от гостите от Регионалния исторически музей в Търговище. Експозицията представя чрез манекени, предмети и фотоси историята на лозарството и неговите приложения в различните сфери – винарство, медицина, кухня, парфюмерия. Изложбата може да бъде разгледана до края на октомври.

В петък, 20 септември, е Денят на отворените врати в Етнографския комплекс в Ловеч. Посетителите на Драсовата и Рашовата къща ще бъдат посрещнати с чаша вино. Те ще могат да разгледат и две фотоизложби – “Винопроизводството в Ловеч” и “Площад “Тодор Кирков” през годините”. В този ден Етнографският комплекс е със свободен вход. В събота, 21 септември, от 10.00 до 18.00 часа в изложбената зала “Покрит мост” ще бъдат организирани забавни познавателни игри, свързани с гроздето, лозето и лозарството.

Тридневните събития в Ловеч са част от Европейските дни на културното наследство.