Даниела Балабанова, БТА

Започна източването на амоняка от хладилната инсталация в ловешкото предприятие „Мелта 90“ АД, която работи почти месец в авариен режим. След източването му ще започне и ремонтът на компрометираните участъци от инсталацията, за която от 20 май има заповед на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за спиране на работа до отстраняване на аварията. Това съобщи за БТА областният управител Виктор Стойчев.

Той припомни, че всички хранителни продукти, които се съхраняваха в хладилните камери на предприятието, вече са изнесени оттам, след разпореждане на Областната дирекция по безопасност на храните.
Следващият процес по извеждане на амоняка се извършва от наета от собственика на предприятието фирма. „Няма да успее да извади обаче цялото количество амоняк. Когато се стигне до етап ремонт, т.е. да бъдат прекъснати тръбопроводите, трябва да сме подготвени, че ще има отново изпускане на газ, защото той не може да бъде изведен на 100 процента оттам. И тук според мен е ролята и работата на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, която от понеделник предстои да информира отново населението, че в рамките на час–два хората ще трябва да си останат в къщите. Голямата опасност е преодоляна, добави Стойчев.

По думите му инсталацията, работеща с амоняк, се изпразва, т. е. напрежението в тръбите, които изпускаха газа в атмосферата, намалява.

Както БТА съобщи, прокуратурата от своя страна вече разпореди допълнително разследване на действията на контролните институции по случая. Сигналите от граждани за остра миризма на амоняк в района на предприятието продължават.