От 5 до 7 август т. г. Копривщица ще е домакин на XII национален събор на народното творчество. Реализирането му е на два етапа – регионален и национален, като първият ще се проведе във всички административни области в страната. С организирането на регионалния етап в област Ловеч се ангажира областната администрация, която вече започна подготовката му. Областният управител очаква предложения от общините за домакинство на проявата. В писмо до кметовете Виктор Стойчев призовава те да популяризират възможността за участие, канят се носители и наследници на локално нематериално културно наследство (групови и индивидуални) – певци, свирачи, танцьори/игрохорци, разказвачи на народни предания, легенди, приказки, анекдоти и други словесни форми, групи за народни обичаи, които представят местни традиции. Според статута на събора не се допускат до участие изпълнители (професионалисти или самодейци), чийто репертоар се състои от произведения на обработения фолклор (песенен, танцов).

Регионалният етап ще се проведе в началото на юни, заявки за участие се приемат до 18 май. Експертна комисия ще оцени наживо изпълненията и ще определи участниците от област Ловеч за националния етап. На събора в Копривщица се предвижда още показ на традиционни костюми, изложба базар на традиционни занаяти и на домашни дейности.

Националният събор на народното творчество в Копривщица се организира от Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Медийни партньори са Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция.

Съборът на народното творчество в Копривщица е създаден през 1965 г. Провежда се на всеки 5 години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. За тези години той се утвърди като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

12-ото издание бе отлагано две поредни години заради ковид пандемията.