oic_lovechОт 1 април 2014 г. започва кандидатстването за летен семестър на учебната 2013/2014 година за стипендии за успех и за специални стипендии по проект BG051PO001-4.2.06 „Студентски стипендии” – 3 фаза. Студентите могат да подават формуляри за кандидатстване до 27 април 2014 г., а класирането ще бъде обявено на 20 май 2014 г. Кандидатстването е онлайн на интернет страницата на проекта.

Проект „Студентски стипендии” – ІІІ фаза (BG051PO001-4.2.06) се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Бенефициент по проекта е Министерството на образованието и науката чрез дирекция “Висше образование”. Партньори на министерството са всички 51 висши училища в Република България, създадени по реда на Закона за висшето образование, с които са сключени договори за партньорство. Общата цел на проекта е гарантиране на справедливост по отношение на равния достъп на студентите до образование и повишаване на тяхната мотивация за по-добра подготовка.

Настоящият проект е трета фаза, която надгражда успешната практика на процедурите, обявени в периода 2008-2012 г.

През първата и втората фаза освен за стипендии за високи резултати в обучението, студентите можеха да кандидатстват и за награди от приоритетните области, посочени в Националната програма за реформи.

През настоящата трета фаза на проекта няма ограничения и всички студенти в редовна форма на обучение в български висши училища могат да кандидатстват за т.н. „специални стипендии”, които кореспондират на наградите от първите две фази.

Студентите ще могат да се получават стипендиите за успех и специалните стипендии, отпускани по линия на безвъзмездната финансова помощ от ЕСФ, независимо от това дали получават стипендии и други помощи, финансирани със средства от държавния бюджет.

В рамките на проекта, обхващащ учебните 2012/2013 и 2013/2014 г., ще бъдат предоставени не по-малко от 475 000 месечни стипендии по 120 лв. за до 20 % от студентите в редовна форма на обучение във висшите училища. Броят на стипендиите ще бъде разпределен пропорционално по специалности в съответното висше училище, филиал и основно звено, според броя на обучаващите се студенти в редовна форма на обучение. Стипендиите ще се предоставят след класиране по низходящ ред на успеха за всеки семестър от периода на изпълнение на проекта, за по 5 месеца на семестър.

За целия срок на проекта ще бъдат отпуснати 30 000 еднократни семестриални специални стипендии по 200 лв. Специалните стипендии ще се предоставят след класиране по низходящ ред на успеха и представяне на документ за участие в научни, изследователски, практически разработки или в художествено-творчески дейности за всеки семестър от периода на изпълнение на проекта.

Пълната информация за проекта, условията и графика с всички срокове на кампанията можете да намерите на .