Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов откри снощи, 23.02.2017 г., изложба от 30 акварелни картини на бургаския художник Ненко Токмакчиев (1931 – 2014). Експозицията е разположена в една от залите на Художествената галерия в Ловеч.

„Радвам се, че имаме възможност да приютим чрез тази изложба част от творчеството на такъв художник като Ненко Токмакчиев. Бургас има много приятели в нашия град, това е още една причина да харесваме тези картини. Поздравявам ръководството на галерията за тази идея и пожелавам все повече да разширява географията на представяните художници. На добър час!“, каза зам.-кметът Венцислав Христов.

Кратки биографични бележки за художника представи директорът на галерията в Ловеч Валентин Узунов, а лични спомени сподели гостът Георги Тодоров – Жози. Той е известен художник, сценограф и актьор, роден в Бургас и познава Ненко Токмакчиев от младежките си години в родния град.

Ненко Токмакчиев отрано се насочва към акварелната техника, като постепенно преминава към големи формати. Работи в жанровете пейзаж, композиция и портрет. Значими цикли в творчеството му са „Пристанища“, „Корида“, „Съединението на България“, част от които са представени в изложбата.

Картини на Токмакчиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и галериите в страната, между които и ловешката. Една от трите му ловешки картини от цикъла „Корида“ може да се види на сегашната изложба.

През 1971 г. Ненко Токмакчиев е награден с орден “Кирил и Методий“, а от 2001 г. е почетен гражданин на Бургас. Той е баща на известния български актьор Тончо Токмакчиев.

Изложбата на бургаския художник може да се посети в Ловеч до 2 април.