Иво Райнов

10475938_10202473986953148_2065562687_n Преди двадесетина дена писах статия за лошото състояние и нехайното отношение към сгради с местно и национално архитектурно значение в квартал „Вароша”. Отправих и питане към компетентните специалисти от местната администрация. За мое огромно учудване собствениците на една от сградите внезапно се размърдаха и се захванаха с ремонтни работи. Става дума за къща, разположена на улица „Плиска”. Къщата е паметник на културата, което беше обозначено и с плоча, монтирана от външната стена на къщата.

 

10447219_10202473987033150_619596663_nВнезапният импулс за ремонт на къщата би трябвало да радва, ако не посягаше на автентичния вид на сградата. Само в рамките на три дни през миналата седмица бе демонтиран традиционния покрив от плочи и заменен със съвременни керемиди. Съгласно действащото законодателство подобна дейност е недопустима, ако не е съгласувана с Националния институт по паметниците на културата. Не вярвам подобно разрешение да е искано, още по-малко получено, защото българското законодателство и оторизирания институт са твърде консервативни по отношение поддържане на автентичния вид на архитектурните паметници. Сигурно по тази причина след ремонтните дейности е демонтирана и плочата, която да свидетелства за културното значение на сградата.

10485159_10202473977352908_1398528125_nПоради нехайното отношение към сградния фонд на „Вароша”  много архитектурни шедьоври са унищожени. Сградите с национална или местно културно значение са вече твърде малко. Обозначените дори са единици. Затова трябва да бъдем особено чувствителни към опазването, консервирането и възстановяването на тези паметници. Има ясно предписани правила, които не бива да бъдат нарушавани с лека ръка. Още по-малко подминавани от контролните органи и местната администрация.

 

 

10470671_10202473977312907_862013012_nВ контекста на горните разсъждения възникват няколко актуални въпроса. На първо място, дали искано и респективно  дадено разрешение от местната администрация за започване и осъществяване на ремонтните работи? Преди това съгласувани ли са архитектурните изменения с Националния институт по паметниците на културата?  Не на последно място, дали има промяна в архитектурния статут на къщата и давано ли е разрешение за демонтиране на маркера за паметник на културата?

 

 

10475310_10202473987113152_740801606_nНадявам се, че местната администрация разполага с убедителни отговори и ще се сезира, ако ремонтните работи са извършени без нейно знание и съгласие. Както и че ще бъде потърсено съдействие от Националния институт по паметници на културата за да бъдат предписани адекватни на законови действия на собствениците с оглед опазването на културното наследство в Ловеч.

Нека настоящата статия бъде разглеждана и като следствие от препоръката на Председателя на общинския съвет за активни действия за опазване и подобряване състоянието на града. Разбира се ще се възползвам и от правомощията си на общински съветник, който освен правото на гражданска позиция има и задължението заедно с общинската администрация да съдейства за съхраняването на културната памет в града и общината.

 

Снимките са любезно предоставени от Павлин Иванов и „Ловеч днес“

2 коментара

  1. Хващам се на бас, че работиш в общината! Само човек с начин на мислене от миналото може да изръси подобна глупост. Къщата е Паметник на културата, точка! Никой, не може да прави нищо по нея без съответните разрешителни, точка. А сега, някой ще изяде бахура и що ли си мисля, че ще е някой от твоята сграда, най вече такъв, който не си е свършил работата.
    Разчитам на г-н Райнов и на г-н Иванов че няма да потулят случая.

  2. А дали има все още майстори,които да могат да редят каменните плочи по покривите?Някой задава ли си този въпрос?А ако покривът е станал вече негоден поради прогнили дървени елементи от скелета му,поддали под тежестта на плочите и със значими течове?Така ли да остане да тече,та след една-две години да се разпаднат и стените на постройката и тя да рухне.
    Кое е по-доброто – да запазим плочника на покрива,макар и вече негоден, и да загубим по-късно сградата,или да запазим сградата,като подменим материала на покривната конструкция?А и преди да се насаждат “настроения” с подобна статия,авторът й в качеството си на общински съветник би могъл да получи отговора на поставения въпрос за разрешенията или липсата им като поиска тази информация от Кмета.

Comments are closed.