Ивелин Иванов

Заедно с поставянето на паметна плоча по инициатива на Ротари клуб Ловеч на името на проф.д-р Параскев Стоянов, беше издадена и книга.

ЖИВОТЪТ И ДЕЛАТА НА ПРОФ.Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ В ЛОВЕЧ

като се посвещава на 150 годишнината от неговото рождение.

„…след смъртта ми на една книжка с туш в сърцето да се напише името „Ловеч”, защото това име е записано в сърцето ми. В Ловеч именно започнах медицинската си кариера, там се ожених, там са родени децата ми, там започнах и своята обществена кариера с написване историята на гр. Ловеч, драмата „Т. Кирков”, там основах паметник на възстаниците, там почнах всичко и с делата си там мога да се похваля.”

Тези думи принадлежат на проф. д-р Параскев Стоянов, изключителен хирург, учен и общественик, една от ярките личности на Следосвобожденска България в края на XIX и началото на XX век.

В град Ловеч д-р Параскев Стоянов е живял и работил само 4 години. Първият период е от 1895 година до 1897 г. , а вторият период е от 1900 г. до 1902 г. За тези периоди, през които е живял в нашия град е направил изключително много като лекар и общественик.

Самият град и хората са дали своя отпечатък върху личността на д-р Параскев Стоянов, който го счита за роден край, а самият той се чувства гражданин на Ловеч. До края на живота си той никога не го забравя и затова редовно го посещава, а сърцето му и вратите на неговия дом винаги са били широко отворени за ловчанлии и готов да сподели техните мъки и радости.

В свои книги и писма не пропуска да подчертае любовта си към град Ловеч.

най-хубавите страници от съчинението си Ви отделихте за него, за нашия град, за неговата история, която написахте с такова перо, както никой друг.

Навеки ний гражданите на романтичния, гостоприемен и прелестен Ловеч Ви дължим повече от всички неизказана признателност.

Получих писмото Ви и Ви благодаря за поканата, с неизказано удоволствие ще дойда в Ловеч, в моя любим Ловеч да чета две лекции в читалището, за строежа на което и аз съм допринесъл нещо някога като негов председател”

…„Дойдох да видя моя любим Ловеч и болницата, в която работих за пръв път като млад лекар. Първите стъпки в професията оставят незаличими спомени, тъй както първата любов”

Четейки тези редове, ние не можем да не се възхитим от чувствата, които изпитва, когато описва града ни.

Книгата съдържа 44 страници и са описани най-важните служебни и обществени дела на проф.д-р Параскев Стоянов при престоя му в град Ловеч. Използвани са книги и статии на известни автори и богат снимков материал.