ivailo910142Павлин Иванов

Зад най-известната тераса в България стои човек, истински обичащ страната си, изповядващ идеите на Ботев и Левски, разбиращ значението на думите род и родина. Десетки медии отразиха изобразяването на нашите национални герои на терасата на Ивайло Енчев в ловешкият квартал „Бабаковец“. Едни заради атракцията, други с уважение, трети заради тиража.

Но зад терасата с националният флаг на България и ликовете на Ботев и Левски останаха скрити начина на мислене и делата на един ловчалия.

Ивайло е вярващ в каузата България патриот и това не са само думи. Замислих се, колко от нас възпитават децата си в ценностите на изповядвани на националните ни герои. Колко са хората, които без да им е задължение, чувстват крещящата нужда да проповядват българското, да търсят поводите за национална гордост и да възпитават в децата си доста по-различни от масовите ценности.

Помните ли, че през месец февруари, за поредна година, група млади хора организираха сами, извън официозното отбелязване, денят за почит към Апостола пред неговия паметник, а след това и в Музея на Левски в Ловеч?

levski710141Само часове преди това, хора държащи монотонни и безчувствени речи, които дори не могат да ги прочетат гладко, да се представят за наследниците на Левски. Подкарани по задължение, официалната група запълни снимките за новините.

Същата вечер, без много шум, Ивайло и неговите десетки приятели, направиха така, че паметта да Апостола да бъде жива. Искрено, с вяра, уважение и смирение.

Най-известната тераса в България не е атракция или просто приумица на ексцентричен ловец на евтина слава, а вик, камбана за събуждане на българите и българското.

Непосилна мисия в днешно време, но съм убеден, че Ивайло ще продължи да учи децата си, че България е земята на Ботев и Левски и не трябва да бъде предавана никога, от никого!

Респект!

5 коментара

  1. Не не такива скандирания лично аз ги избягвам,но и аз съм на мнение че не трябва в днешно време отбори да са с имена на такива личности!

  2. Затова трябва да се забрани със закон, спортни отбори да се назовават с имена на национални (или местни и др.) герои, като Левски, Ботев и др.!!!

    1. Съгласен!
      Да си ги кръстят ФК “Батков” или ФК ” Цветан Василев”. Тогава горният рефрен ще е мехлем за ушите ни.

  3. И като ходи по мачове сигурно вика “К*р за Левски”….

    1. Лошо няма да се хранят говедата! Никой който вика това няма предвид Апостола, трябва да си много тъп/тъпа ако наистина не си го разбрал!

Comments are closed.