Загриженост за чистотата на въздуха изрази на пресконференция кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, като отправи апел чрез медиите към гражданите.

„Колкото е възможно колите по-малко време да работят на едно място с включен двигател, както и да не се използват автомобили с неизправно изгаряне. Да не се изхвърля жар в контейнерите, защото подпалват тези скъпи съдовете. Всичко това е бич за въздуха, който ние дишаме, бич за нашето здраве“, подчерта кметът Корнелия Маринова.

Експертите в Общината ще реагират на всеки един сигнал, но е хубаво и гражданите да реагират своевременно, преди да се запали някой контейнер, подчерта кметът.

Изнесени бяха данни за Ловеч за замърсяването с фини прахови частици, като последните числата са сравнително добри. Например от 1 януари т.г. до настоящия момент в Ловеч има 34 дни с повишено съдържание на фини прахови частици, при 35 позволени дни за една година. Обаче има години, например 2014 г., когато тези дни с повишено съдържание са били 150, а през другите години се движат в рамките около 90 дни. Миналата година те са били 39.

Най-сериозната причина за този вид замърсяване е битовото отопление. Това се доказва поради факта, че няма нито един ден извън отоплителния сезон с подобно замърсяване на въздуха. Старото депо за отпадъци, което се рекултивира в момента, също е оказвало на данните.

Замърсяването от транспорта е 20,6 процента, като в тази сфера държавата предприема конкретни стъпки.

От своя страна Община Ловеч чрез строителната си програма е заложила поредица мерки за опазване чистотата на въздуха и здравето на жителите. Само в образователната инфраструктура в момента се изграждат три нови физкултурни салона, още два салона се реновират, както и общо осем двора на учебни и детски заведения. Това е инвестиция в здравето на младите, каза кметът Корнелия Маринова.

В момента 15 многофамилни жилищни сгради влизат по националната програма за енергийна ефективност, като след санирането ще се постига точно такъв ефект. Има още 15 обекта по ОП „Региони в растеж“, по които вече се провеждат обществени поръчки и до края на годината ще бъде подписан първия договор за финансиране. За саниране е предвидена сградата на Районното управление на полицията. Тук трябва да се вземат под внимание и мерките за енергийна ефективност в  детските градини „Детелина“ и „Зора“, на детска ясла „Шарено петле“, на училищата ПГВМ и ПГМЕТ.

Общо близо 12  дка с нови тревни площи ще има на територията на образователна инфраструктура в общината и това в контекста на темата е важно за чистота на въздуха и здравето на децата, подчерта кметът Корнелия Маринова.